4 Mayıs 2024 Cumartesi

Beştaş'tan Zarova Çayı'na HES projesine tepki

Siirt Zarova Çayı'nda HES yapımı için İl Genel Meclisi karar aldı. HDP Grup Başkanvekili Beştaş, buraya HES yapılmasının yeni bir felakete yol açacağının altını çizdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Siirt'te yapılmak istenen HES projesine ilişkin açıklama yaptı. Tüm doğal yıkımların ardından rant ve daha fazla kazanma hırsı olduğunu bir kez daha  deneyimlediklerini söyleyen Beştaş, yıllardır tüm itirazlara rağmen iktidarın HES yapımında ısrarcı olduğunu hatırlattı. 

Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Kuşdalı/Şavura köyünden geçen Zorava Çayı'nda 2015 yılında köylülerin tepkilerine rağmen HES projesi yapıldığını belirten Beştaş, projenin beş yılın ardından tamamlandığını, şimdi de 7-8 kilometre yakınında yeni bir HES projesi yapılmak istendiğini vurguladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) ile Tigris Enerji Üretim A.Ş. tarafından ortak inşa edilecek projenin, 21 Mart 2019 tarihinde "Mergi Regülatörü ve Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisi için Su Kullanım Hakkı Anlaşması" kapsamında imzalandığını belirten Beştaş, "Ancak ÇED raporu usule uygun değildi bu nedenle Şavura halkı yargı yoluna başvurdu. İdare mahkemesi tarafından iki kez yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen dava doğa aleyhine neticelendi. Oysa aynı mahkeme yürütmeyi durdurma kararlarında yapılacak olan HES'in ekolojik dengeyi bozabilecek ve telafisi imkansız zararlara yol açabilecek yönüne vurgu yapmıştı" dedi. 

Neticenin çok farklı olduğunu dile getiren Beştaş, bağımsız olma özelliğini yitiren mahkemelerin doğal yaşamı, ekolojik dengeyi, insan haklarını yok hükmünde davrandığını söyledi. 

Beştaş, "Sermaye 3 kuruş kazanacak, iktidar bundan nemalanacak diye koskoca halkın olan yerlerin yok edilmesine daha fazla seyirci kalınmasın! Bakın üstelik Hasankeyf ortada! Koskoca tarihsel bir miras yerle bir edildi. Botan Çayına yapılan Ilısu Barajı nedeniyle verimli topraklar, canlı yaşamı yok edildi. Üstelik o yöre halkının evi barkı su içinde kaldı, köylerirnden göç etmek zorunda kaldılar. İnsana, yaşama, doğaya saygı her şeyin üstündedir. Yok ettikçe yok olmaya mahkumsunuz, lütfen bu da bu yıkımı gerçekleştiren tüm paydaşların aklında olsun! İktidara sesleniyor ve tüm HES projelerin sonlandırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.