6 Mayıs 2024 Pazartesi

Beştaş'tan Bakan'a: Neden erkek şiddetine karşı adım atmıyorsunuz?

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, mahkemelerin çocuk istismarını meşrulaştıran tavrını Bakan'a sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, çocuk istismarını Meclis gündemine taşıdı.
 
Care International'ın Genel Sekreteri tarafından kaleme alınan bir yazıda 'Cinsel tacizin kadınların karşılaştığı en büyük sorun olduğunu düşünenlerin oranı' sıralamasında Türkiye ilk sıralarda yer aldığını belirten Beştaş, "Türkiye'de kadınların yüzde 51'i, erkeklerin de yüzde 50'si kadınların en büyük sorununun taciz olduğunu düşünüyor" denildiğini hatırlattı.
 
Ankara'nın Dikmen semtinde 2 yıl önce 16-17 yaşlarındaki çocukların oyun parkında 67 yaşında Hüseyin E. arkadaşı Sadık S. tarafından cinsel istismarına maruz kaldığını belirten Beştaş, Hüseyin E.'nin tutuklanmadığını da ifade etti.
 
Mahkemenin istismarcı Sadık S.'nin 'demans' raporu olduğu gerekçesi ile ceza verilemeyeceğine hükmettiğini söyleyen Beştaş, sosyal medya paylaşımı ve Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla tutuklu yargılandığını belirterek hukukun çarpıklığını ifade etti.
 
Beştaş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'a yaşanan olaylardan haberi olup olmadığını ve istismarcı Hüseyin E.'nin yaptığı istismarın sarkıntılık düzeyinde değerlendirilmesine katılıp katılmadığını sordu.
 
Mahkemelerin çocuğa yönelik cinsel istismarı 'sarkıntılık' olarak değerlendirmesinin istismarcıalrı korumak olduğunu belirten Beştaş, "Çocuğun üstün yararı ilkesini nereye koyuyorsunuz?" dedi.
 
Mahkemenin istismarcı erkekler için devlet hastanesi raporunu kabul etmesinin istismarı yayınlaştıracağını kaydeden Beştaş, şu konular hakkında Bakan'ın ne düşündüğü ile ilgili bilgi istedi.
 
- Mahkemelerin cinsel istismar davalarında sanık safında yer alan kararlara imza atmalarının sebebi araştırılmış mıdır? Bakanlığınız bu yönde bir çalışma yürütmeyi gündemine alacak mıdır?
 
-Türkiye'de meydana gelen cinsel istismar vakalarındaki artışta mahkemelerin cezasızlık politikasının etkisi olduğunu düşünüyor musunuz? 
 
- Dünya ölçeğinde "Türkiye'de kadınların yüzde 51'i, erkeklerin de yüzde 50'si kadınların en büyük sorununun taciz olduğunu düşünüyor" şeklindeki bir tespitte Bakanlık alarak taciz karşısında hiçbir sorumluluk almıyor oluşunuzun etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?
 
- Neden misyonunuzu yerine getirmiyor ve ülkenin en can alıcı sorunlarının başında gelen erkek şiddeti ve tacize ilişkin tek bir adım dahi atmıyorsunuz?