3 Mayıs 2024 Cuma

Beştaş, KHK'lileri Meclis gündemine taşıdı

OHAL kararnameleri ile ihraç edilenlere yönelik hukuksuz uygulamaları Meclis gündemine taşıyan HDP Millevtekili Beştaş, Meclis Araştırması açılmasını istedi. Beştaş, ayrıca soru önergesi de verdi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kararnameleri ile onbinlerce kişi mesleğinden ihraç edildi ve başka kurumlarda çalışmasına da izin verilmedi. Söz konusu duruma dari dava yolları da kapatılarak kişilerin ihraçlara başvuruları ise OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'na devredildi. Ancak bahse konu komisyon incelemelerinde başvuruların büyük bir yüzdesi reddedilerek, KHK ile ihraç edilenler işsizlik başta olmak üzere yaşamsal pek çok sorunla karşı karşıya kaldı.

Öte yandan bankaların kişilere gönderilen havalelere de sistemin "Yasaklı TC." uyarısı verdiği gerekçesiyle bloke konuldu. KHK ile ihraç edilenler, hiçbir işte çalışamadıklarından ötürü hayatlarını idame ettirecek gelir elde etme hakkından da yoksun bırakıldı. İhraçlar sonraında yaşamını idaeme ettiremeyen pek çok KHK'li çözümü ne yazık ki intihar etmede buldu. Pasaportlarına tahdit konulduğu için seyahat etme hakları da kısıtlandı, yurtdışına da çıkamadıkları için başk abir ülkede yaşama şansı da ellerinden alındı.

Türkiye'de ise kamu kurumlarında çalışamadıkları gibi özel sektörde de çalıştırılmamakta ve hayatların son derece zor koşullar altında sürdüren KHK ile ihraç edilenle, bu sıkıntıları aileleri ile birlikte çekmekte. Kendilerine gönderilen paralara el konulmuş olması yahut mahkemece hak ettikleri tazminat bedellerinin de ödenmemesi KHK'lilerin yaşam haklarının ağır bir şekilde ihlal etti.

'UYGULAMALAR MASUMİYET KARİNESİNE AYKIRI'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, komisyonun görevini gerçekten mağduriyetleri giderme saiki ile yapmadığını kaydetti. Hiçbir araştırma ve inceleme yapılmaksızın kişilerin ihraç edildikleri kurumları kanaatlerinin belirleyici olduğunu ve objektif, hukuka dayalı bir çalışma yürütülmediğini vurgulayan Beştaş, "Keza haklarında açılan davalardan beraat edenler hakkında da olumlu bir karar verilmemiş olması, masumiyet karinesini de yok sayan bir uygulama olduğunu açıklamaktadır. Yani bir kişi hakkında dava açılması ihraç için yeterli görülmüş, yargılamanın akıbeti değerlendirme dışı bırakılmıştır" dedi.

SORU ÖNERGESİ VE MECLİS ARAŞTIRMASI
Beştaş, söz konusu hususlar gözönüne alınarak Meclis Araştırması açılmasını istedi. Öte yandan Beştaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. Beştaş'ın Oktay'a yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:

- Yasaklı T.C. ifadesi ne anlama gelmektedir?
- KHK'liler yurttaşıktan da mı fiilen çıkarılmıştır?
- KHK'lilere uygulanan tüm bu yaptırım ve yöntemler anayasaya aykırı değil mi? Bu anayasal suçta neden ısrar ediliyor?
- KHK'lilerin yaşadıkları mağduriyetleri giderilmesi yönünde bir çalışmanız olacak mı?