29 Mart 2024 Cuma

Beştaş Hurmüz ve Şimoni Diril çiftini Meclis gündemine taşıdı

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, kaybedilen Hurmüz Diril ve katledilen Şimoni Diril dosyasına ilişkin meclise soru önergesi verdi. Beştaş, dosyadaki çelişkiler ve eksikliklerin dosyanın faili meçhul kalmasına ilişkin endişeleri derinleştirdiğini ifade etti.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Hurmüz Diril'in kaybedilmesi ve Şimoni Diril'in öldürülmesine ilişkin Meclise soru önergesi verdi. Beştaş, 2 yıldır kayıp olan Hürmüz Diril ve yaşamını yitiren Şimuni Diril dosyasının tehlikeli bir evreye girdiğini belirterek, "2 yıl boyunca iddianamenin düzenlenmemiş olması, Hürmüz Diril'in hala bulunmamış olması, dosya sanıklarından Apro Diril'in sürekli surette tutuklanıp serbest bırakılması, iddianamenin tam düzenlenip mahkemeye sunulduğu evrede süresinden sonra reddedilmesi, bilindik kaygıları canlandırmaktadır" dedi.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde 8 Ocak 2020'de Hurmüz ve Şimoni Diril çifti kayboldu. Şimoni Diril'in cenazesi 70 gün sonra Hezil Çayı'nda bulunurken, Hurmüz Diril'den ise 745 gündür haber alınamıyor.

Beştaş soru önergesinde, geçen 2 yıl zarfında etkili bir arama çalışması yapılmadığına, adli tıp raporunda Şimuni Diril'in darp sonucu öldürüldüğüne ilişkin bilgiler yer aldığına ve ailenin beyanlarında Şimuni Diril'in sırtında bir kurşun izi olduğunu söylemesine dikkat çekti.

Soruşturmaya ilişkin Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamenin 2 yılda ancak hazırlanmasına, Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianamenin "yetersiz" görülerek reddedilmiş olmasına ve iddianamenin reddedilme tarihinin Şırnak Cumhuriyet Başsavcısıyla Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının Şırnak Valisini ziyaret tarihiyle aynı olmasına vurgu yapan Beştaş, bütün bu gelişmelerin dosyanın faili meçhul kalmasına dair endişeleri derinleştirdiğini belirtti.

Beştaş, iddianamenin reddine dair avukatların bildirilmediğini ve mahkeme yetkililerinin çelişkili beyanlarda bulunduğunu aktararak, Adalet Bakanlığı'na şu soruları yöneltti:
🔹 "Şimuni Diril'in yaşamını yitirdiği, Hürmüz Diril'in ise aradan geçen 2 yıl boyunca bulunmadığı olaya dair iddianamenin hala hazırlanmama gerekçesi nedir?
🔹 Dosyada gizlilik kararı bulunmakta olup, bu süreçte yürütülen soruşturmanın akıbeti hakkında ailenin ve diğer mağdurların dosya hakkında bilgi sahibi olmaması, dosyaya dair gelişmeleri basın aracılığı ile öğreniyor olmaları,  hukuki ve adil midir? 
🔹 Beytüşşebap Cumhuriyet Savcılığının 2020/24 Soruşturma sayısı ile yürüttüğü dosyaya dair iddianame Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne hangi gün gönderilmiştir? 
🔹 Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi ret gerekçesi nedir?
🔹 Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendisine 4 Ocak 2022'de gönderilen iddianameyi 19 Ocak 2022'de reddetmesi hukuka uygun olmadığı halde neden bu ret kararı uygulanmaktadır?
🔹 İddianamenin mahkemeye gönderilme ve ret süreçleri neden dosya avukatlarından gizli tutulmuştur?
🔹 Mahkeme kalemi neden iddianamenin geliş tarihini sonradan 5 Ocak 2022 olarak ifade etmektedir?
🔹 İddianamenin ret süresi 15 gün olduğu halde Diril dosyasında neden bu süreye riayet edilmemiştir?
🔹 İddianamenin 4 Ocak'ta mahkemeye sunulmasına mukabil, sürelere dair farklı beyanda bulunmak yargı makamlarını yanıltmak suçu oluşturmuyor mu? Bu suçu gerçekleştirenlerin tespiti ve yargılanmaları sağlanacak mıdır?
🔹 Diril dosyasında tüm deliller toplandığı halde, iddianamenin yetersiz görülme sebebi nedir?
🔹 Diril dosyasına dair iddianamenin reddedilmesi ile, Şırnak Valiliği ile Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı ile Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanının yaptıkları görüşme arasında ilinti var mıdır?
🔹 Diril dosyasının sanıklarından olan Apro Diril'in sürekli surette tutuklanıp serbest bırakılmasının izahı nedir? 
🔹  Şimuni Diril'in ölümüne dair adli tıp raporundaki çelişkilerin izahı nedir? 
🔹 Hürmüz Diril'in hala bulunmama gerekçesi nedir? Arama çalışmaları kapsamında neler yapılmıştır? Neden arama çalışmaları durdurulmuştur? 
🔹 Diril çiftinin akıbetinin faili meçhul kalmaması ve yargılamanın sağlıklı işlemesi için gerekli önlemlerin alınması gündeminizde olacak mıdır?"