4 Mayıs 2024 Cumartesi

Beştaş: Görevden alınan adalettir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, gündeme ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Adalet Bakanı'nın değiştiğini hatırlatan Beştaş, adaletsizlik sistemine bakan dayanmadığının altını çizdi. Beştaş, "Dikkat edin Adalet Bakanı gece yarısı affını istedi. İstifa ya da görevden alma da af olarak değerlendiriliyor. AİHM kararlarını uygulamaması tartışılmıyor. Başka ne tartışılmıyor, her gün öldürülen kadınlar, şiddet gören kadınlar tartışılmıyor. Hasta mahpusların cenazeleri cezaevlerinden çıkmaya devam ediyor bu da tartışılmıyor. Adil yargılama artık sadece dilimizde kalan bir kavram, bu da tartışılmıyor. Tutuklu gazeteciler, siyasetçiler tartışılmıyor. Bütün bunlar orta yerde dururken adaletsizlik sistemine bakan dayanmıyor. Bu nedenle biz bu adaletsizliğin kesinlikle daha fazla hüküm sürmemesi için mücadelemize devam edeceğiz" dedi.  

İktidarın enflasyonla mücadeleyi TÜİK BAşkanını değiştirerek yaptığını sandığını belirten Beştaş, "Enflasyon oranları açıklanmadan önce TÜİK başkanının görevden alınması verilerin manipüle edileceğinin açık göstergesidir" vurgusu yaptı. 

'KAYNAKLARI YANDAŞLARA DEĞİL HALKLARIMIZA VERİRSEK SORUN ÇÖZÜLÜR'
Ekonomiye dair birçok mesele olduğunu dile getiren Beştaş, halkların krizin yükünü çektiğini kaydetti. Tüketimi arttırarak ekonominin ayakta tutulma çabasının iflas ettiğini söyleyen Beştaş, "Bu koşullarda Meclis'in kesinlikle devreye girmesi gerekiyor. İlk elden yapılması ve atılması gereken adımları şöyle özetleyelim. Temel gıda ürünlerinde vergi sıfırlanmalıdır. ÖTV kaldırılmalıdır. Elektrik faturalarındaki vergi yükü hemen kaldırılmalıdır. Elektrik üretim ve dağıtım süreçleri kamulaştırılmak zorundadır. Doğalgaz faturalarındaki vergi yükü kaldırılmalı, hanelerin doğalgaz yükü en az  yüzde 50 oranında düşürülmelidir. Sanayi tesisleri için zamlar geri alınmalıdır. Yoksa zarar çok daha büyüyecektir. Kimse bunu nasıl yaparız demesin. Aman hazinede para yok demesin. Bunun yolunu da söylüyoruz. Altına imza atmaya da hazırız. Meclis'e gelmesi için biz de ilgili teklifleri veriyoruz. Bütçeden faiz giderleri ve vergi istinalarnı kaldırırsak 500 Milyar TL civarında bir kaynak oluşuyor. Bu kaynağı da faiz lobilerine ve yandaşlara değil halklarımıza verirsek bu sorun çözülmüş olur" ifadelerini kullandı. 

'BU DEVRAN BİTECEK BENCİLLİK SONA ERECEK'
Elektrik kesintilerine dikkat çeken Beştaş, şöyle devam etti: "Sanayide 24 Ocak'ta neredeyse bütün çarklar durdu. Kaldıracağız dediler ama dışa bağımlı bir enerji politikasının sonuçlarını yaşıyoruz. Açıkçası bu enerji kıtlığı da AKP iktidarının ekonomik savaş dönemine nasip oldu. AKP döneminin yalanlarla dolu masalı bitti aslında. Bunun öngörülmesi gerekiyordu. Akıl sahibi, öngörü sahibi bir iktidarın halkına bunu yaşatmadan önce mutlaka öngörmesi gerekiyordu. Geleceği kurması gerekiyor ama onlar hiçbir konuda öngörü sahibi olmadıkları gibi günü de kurtaramıyorlar. Bu politikayla dünü de kurtaramadılar. Bugünü de kurtaramıyorlar. Yarını da kurtaramayacaklar. Onlar açıkçası sadece kendi ampullerinin yanmaya devam etmesi için bu politikayı devam ettiriyorlar. Ama onların ampulünü de halk söndürecek. Halk bekliyor ve zaten bunu yüksek sesle de söylüyor. Bu devran bitecek bu bencillik sona erecek."

'DİRENİŞLERİN YANINDAYIZ'
İşçi direnişlerini işaret eden Beştaş, "Direnişlerinin yanındayız. Böyle bir dönemde açlığa mahkum edilmenin hiçbir izahatının olmadığını da önemle ifade etmek istiyorum" dedi. 

'SEMRA VEKİLİMİZ BÜYÜK BİR LİNÇ KAMPANYASIYLA KARŞI KARŞIYA'
Basın emekçilerinin, "Bugün Semra Güzel'le ilgili hazırlık komisyonu nasıl devam edecek?" sorusuna ise Beştaş şu yanıtı verdi: "Bugün hazırlık komisyonun ikinci toplantısı olacak. Partimizden Batman Milletvekili Mehmet Tiryaki seçildi. Komisyona katılacak. Semra Güzel vekilimiz katılmayacak. Haftalardır Semra vekilimiz büyük bir linç kampanyası ile karşı karşıya. Hedef gösteriliyor. Bu lincin, hedef göstermenin sonuçlarını yakın tarihimizde yaşadık. Bu koşullarda vekilimiz için güvenlik riski doğmaktadır. Komisyon devam edecek. Biz her aşamada hazırlık komisyonunda da karma komisyonunda da Semra Güzel vekil savunmasını yapacak. 56 vekilimizin tamamı savunma için gönüllüdür. Çünkü, iç tüzüğün ilgili hükümlerine göre kendisinin bir vekil tarafından savunması yapılabilir. Bugün hazırlık komisyonu üyemizin savunma için süre talebi olacak komisyondan. Semra vekilin iradesiyle bir vekil savunma yapacak. 56 vekilden biri yapacak savunmayı. Aslında biliyorsunuz ki hazırlık komisyonu süresi 1 ay.  Bu sömestr sebebiyle ara verildi. Bu bir ayın sonunda komisyon raporuyla beraber savunması da verilmiş halde bir rapor tanzim edilecek. Hep birlikte bu süreci yaşayacağız."