20 Nisan 2024 Cumartesi

Beştaş: AKP'nin OHAL'e ihtiyacı kalmadı

OHAL'in kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin AKP-MHP arasında yapılan görüşmeleri ilişkin konuşan HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, "AKP'nin OHAL'e ihtiyacı kalmadı, yaşanan krizle birlikte ülkeyi OHAL'e soktu" dedi.
2 yıldır devam eden OHAL'in kaldırılıp kaldırılmayacağı tartışmaları devam ediyor. 24 Haziran seçimlerinden önce OHAL'in kaldırılacağını belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşme sonrası OHAL'in kaldırılması ile ilgili bir ara formül düzenleneceğinin sinyallerini verdi. AKP, ekonomik krizden kendini kurtarmak için OHAL'i kaldırsa bile çeşitli düzenlemelerle fiili olarak OHAL rejimini devam ettirmek istiyor.
 
Konuya ilişkin ETHA'ya değerlendirmede bulunan HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, hükümetin ve Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki söylemlerinin sürekli değiştiğini belirterek OHAL'in ilk ilan edildiğinde Bekir Bozdağ'ın 3 aylık bir süreyi öngördüklerini söylediğini hatırlattı. 
 
AKP'NİN OHAL'E İHTİYACI KALMADI
 
Beştaş, "İlerleyen zaman aralıklarında da yine OHAL'in kaldırılacağına dair sinyaller verilmiş hatta 16 Nisan referandumundan önce de Binali Yıldırım'ın OHAL altında seçimlerin yapılmayacağına dair ifadeleri olmuştu. Ancak tüm bu ifadelerin aksine mevcut durumda bir değişiklik olmadı ve 24 Haziran seçimleri de OHAL'de gerçekleşti. O halde şimdi OHAL'in kaldırılıp kaldırılmamasının fiilen bir anlamı da kalmadı. Zira 16 Nisan'da yapılan Anayasa değişikliği cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler veriyor, bu seçimler de "OHAL olanakları" ile iktidar lehine neticelendi. Diğer yandan OHAL KHK'leri ile yapılan düzenlemelerin pek çoğu yasalaştı. Yani OHAL'e ihtiyaçları kalmadı çünkü zaten ülkeyi OHAL içine soktular" dedi.
 
OHAL REJİMİ ÇÖKMEYE MAHKUM
 
AKP-MHP ittifakının seçim sonuçları sonucunda nisbi bir çoğunluğa tekabül etse de halk nazarında nisbi çoğunluğu temsil etmediğini vurgulayan Beştaş, baskı rejiminin er ya da geç çökmeye mecbur olduğunu ifade etti.
 
24 Haziran seçim sonuçlarının iktidar lehine olmasının nedenlerinden birinin OHAL olduğunu vurgulayan Beştaş, "Hukuktan bu kadar uzaklaşılmasının ekonomiden eğitime her alanda toplum yapısına vurduğu darbe görmezden gelinemez ve telafisi olanaksız etkilere sahip" dedi.
 
OHAL'LE BİRLİKTE YOKSULLUK ARTTI
 
Beştaş, OHAL'le birlikte yoksulluk verilerinin giderek kırılgan sonuçlara ulaştığını, işsizler ordusunun arttığını, KHK'lar ile binlerce insanın işten atıldığını ve parlamentoda muhalefete yönelen baskı ile birikte kırılmanın büyük olduğunu belirtti.
 
Beştaş konuşmasının devamında şunları söyledi: "Dokunulmazlıkların kaldırılması, vekilliklerin düşürülmesi, tutuklamalar, akla ziyan cezaların yanı sıra önergelerimizin bile belli kriterlere tabi tutulması ve böylelikle ülke gerçeklerinin gizlenmesine dönük çaba iktidarın yönetememe krizini de ortaya koyuyor. İktidar OHAL, KHK ve olağanüstü baskı yöntemleri ile yönetim krizini aşmaya çalışıyor."
 
SEÇİM SONUÇLARI: OHAL KALDIRILSIN
 
"Türkiye'nin içerisinde bulunduğu antidemokratik, faşizan, farklılıkları yok sayan, ekonomik buhran içerisinde kıvranan, savaşlardan çare uman, OHAL altındaki kaos ortamından çıkmasının tek yolu demokrasiden geçer" diyen Beştaş, AKP'nin oy oranlarındaki düşüşün toplumun ihtiyaç ve isteklerini ortaya koyan bir netice olduğunu belirtti.