30 Nisan 2024 Salı

Beşiktaş'ta mor kürsü: Alanlarda sözümüzü söylemeye devam edeceğiz

HDP Kadın Meclisi, Beşiktaş'ta mor kürsü kurdu. Katledilen kadınların kendi ağzından hikayelerinin anlatıldığı eylemde, sokak sokak mücadelenin süreceği vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Mücadelesi her yerde" kampanyası kapsamında Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi'nde eylem yaptı.

Eylemde tutsak kadın siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Edibe Şahin, Çağlar Demirel, Mukaddes Kubilay, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel'in fotoğrafları ile birçok dilde "Kadın mücadelemiz her yerde", "Çocuklar çocuk doğurmaz", "Kadın düşmanı infaz yasası", "İstismarın affı olmaz" dövizleri ve "İstismara, infaza, kayyuma karşı biz varız. Kadın mücadelesi her yerde" pankartı taşındı.

Kampanyanın ikinci haftasında yapılan etkinlikte söz alan kadınlar, şiddete uğrayan kadınların hikayelerini paylaştı. Kadınlar, "Mücadeleyi yükselteceklerini" kaydetti. Ayrıca başta Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak olmak üzere tutsak kadınların tutuklanmalarına neden olan mücadeleleri anlatıldı.

Katledilen kadınların fotoğraflarıyla öne çıkan kadınlar, onların dilinden hayat hikayelerini paylaştı.

BULUT: İKTİDAR YASALARI YOK SAYIYOR
Söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, paylaşılan hikayelerle kadınların yaşadıklarını aktarmak istediklerini dile getirdi. Bir örnekle devam eden Bulut, "Karısını öldürüp de ceza alan erkek, 'ben ceza alacağımı düşünmüyordum' diyor. Bu cesareti nereden alıyor?" dedi. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasaya işaret eden Bulut, iktidarın bu yasaları yok saydığın kaydetti. Bulut, HDP'li kadınlar olarak bu davaların peşini bırakmayacaklarını kaydetti.

HDP'nin "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü"nü hatırlatan Bulut, bu yürüyüşün hak, hukuk, adalet, eşitlik için gerçekleştiğini söyledi. Bulut, "Bu ülkede insanlar adalet için yürüyor. Şimdi de barolar yürüyor" diye konuştu. Bulut, sokakta mücadeleyi yükselteceklerini vurguladı.

BÜTÜN HAPİSHANELERİN BAŞALTILMASI ÇAĞRISI
Eylemde basın açıklamasını okuyan HDP Kadın Meclisi İl Sözcüsü Beser Çelik, Uluslararası Af Örgütü'nün çağrısıyla tüm dünyada Covid-19 nedeniyle hapishaneler boşaltılırken AKP-MHP hükumetin infazda eşitlik ilkesini uygulamayarak çıkardığı yasa ile toplumun hassasiyetini hiçe saydığını söyledi. Birçok hapishanede hak ihlallerinin artarak sürdüğünü ifade eden Çelik, "Cezaevlerinde bulunan başta hasta ve 65 yaş üstü tutsaklar olmak üzere bütün cezaevlerinin boşaltılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

HayatIn her alanında yaşamı savunmaya devam edeceklerinin altını çizen Çelik, şöyle devam etti: "Tüm şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılması için, kaybedilen kadınların akıbetinin ortaya çıkartılması için, infaz yasasındaki eşitsizliklerin giderilmesi için, hükümlü ve tutukluların sağlık haklarının korunması için mücadele etmeye devam edeceğiz."

Eylem, "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganı, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.