19 Mayıs 2024 Pazar

BES: Vergide adalet için mücadele edeceğiz

Vergi haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, vergide adalet için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl kutlanan vergi haftasına ilişkin sendikanın genel merkez binasında basın toplantısı düzenlendi.
 
Basın toplantısında konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, Maliye Bakanlığı tarafından 30 yıldır her yıl şubat ayının son haftasında kutlanan vergi haftasının bugün başladığını söyledi.
 
Türkiye'de toplanan gelir vergisinin son 10 yıl ortalaması alındığında toplanan verginin yüzde 92'si emekçilerin ödediği vergilerden oluştuğunu kaydeden Akpınar, "Türkiye'de vergi sistemi ağırlıklı olarak harcamalar üzerinden alınan dolaylı vergilerden oluşmakta olup, dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki oranı yüzde 70 seviyesindedir. Kişilerin gelir düzeyine bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınan, hem vergi hem de gelir dağılımı adaletsizliğine yol açan dolaylı vergilerde, Türkiye OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Emekçilerin zorunlu olarak tüketmek zorunda oldukları mal ve hizmetler için peşin olarak ödedikleri KDV ve ÖTV başta olmak üzere dolaylı vergiler de doğal olarak vergi haftasının amaç ve kapsamı dışında kalmaktadır" diye belirtti.
 
Akpınar, "Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görevi, emekçiler üzerinde bunca vergi yükü varken, hala emekçiler üzerinden vergi gelirlerini arttırmaya çalışmak değil, harcamalar üzerinden değil kazançlar üzerinden alınacak adil bir vergi sistemi kurmak olmalıdır" diye kaydetti.
 
Bir litre benzinin yüzde 55'i, bir cep telefonunun yüzde 41'i, bir otomobil fiyatının yüzde 77'si vergilerden oluşurken, elektrik ve su faturalarında dörder, beşer kalem vergi ile karşı karşıya kalındığını vurgulayan Akpınar, "Başta gıda olmak üzere eğitim, sağlık, giyim vb. zorunlu mal ve hizmet alımlarında KDV, ÖTV vb. dolaylı vergileri peşin olarak ödüyoruz. Ortalama bir hesaplama ile asgari ücretin 1/3'ünün vergilere gittiği bir vergi soygunu ile karşı karşıyayız" diye konuştu.
 
30. Vergi Haftasında da vergide adalet için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade eden Akpınar, taleplerini şöyle sıraladı:
 
-Milyon dolarlar kazanan futbolcuların gelir vergisi dilimini yüzde 15'lik dilimle sabitlerken, yoksulluk sınırı altında maaş ve ücretleri yüzde 20 ve daha üzeri vergi dilimine sokulmasına;
-Her yıl yeniden değerleme oranına göre arttırılan vergi dilimlerinin yeniden değerleme oranı yüksek çıkınca bu oranın altında arttırılmasına;
-Sinekten yağ çıkarırcasına emekçilerdin vergi alırken, sermaye çevrelerine getirdiği istisna ve muafiyetlerle Türkiye'yi vergi cennetine çeviren anlayışa,
-Olağan hale gelen ve periyodik olarak çıkarılan vergi afları ile yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflerin ödüllendirilmesine;
-Maaş ve ücretlerinden vergileri peşin olarak kesilen, attığı her adımda ödediği dolaylı vergilerin yükü altında ezilen emekçileri, kümesteki kaz misali yolmaya çalışan bu sisteme artık yeter diyoruz!