29 Mart 2024 Cuma

BES: Toplanan vergiler halk için kullanılmalıdır

Vergi Haftası dolayısıyla "Vergide ve ücrette adalet istiyoruz" şiarıyla basın toplantısı düzenleyen BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, "Toplanan vergiler savaşa, sermayeye, ranta, güvenlikçi politikalara, lükse, şatafata değil halk için kullanılmalıdır" dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Vergi Haftası dolayısıyla "Vergide ve ücrette adalet istiyoruz" şiarıyla sendikasının genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, tarihler değişse de her yıl Şubat ve Mart aylarına denk gelen günlerde "Vergi Haftası"nın kutlandığı ve bu haftanın maliye emekçilerinin sorunları ve taleplerinin yanı sıra Maliye Bakanlığı'nın demokratikleşmesi için bir mücadele zemini olarak görüldüğünü, görülmeye de devam edeceğini ifade etti.

"Vergi Haftası" adı altında Maliye Bakanlığı tarafından değişik eylem ve etkinler yaptığını söyleyen Berdicioğlu, "BES, Tüm Maliye Sen sürecinden bu yana resmi kutlamalara karşı mesafeli olmuş, bu haftanın ülkemizdeki vergi sisteminin sorunlarının tartışıldığı ve adil bir vergi sistemi için tarafların bir araya geldiği demokratik bir platform olması gerektiğini savunmuştur" dedi.

'VERGİNİN TANIMI TARTIŞMALI HALE GELMİŞTİR'
Tüm kamusal hizmetlerin paralı hale geldiği bir süreçte 'vergi' tanımının tartışmalı hale geldiği belirten Berdicioğlu, "Pandemi sürecinde, anayasal hak olduğu halde vergisel yükümlülükler için mücbir sebep ilan edemeyenler, esnafı çiftçiyi, emekçiyi borç batağına sokanlar, sermayedarlara çıkarttıkları istisna ve muafiyetlere her gün bir yenisini ekleyenler vergi haftasında vergi bilincinden bahsedecekler. Toplanan vergilerin lükse, şatafata, faize, güvenlikçi politikalara, geçmediğimiz köprülere, kullanmadığımız yollara harcandığı, eğitime ve sağlığa bile cebimizden para harcadığımız ve neredeyse tüm kamusal hizmetlerin paralı hale geldiği bir süreçte verginin tanımı tartışmalı hale gelmiştir" diye kaydetti.

'TALEPLERİMİZ NETTİR VE ZAMAN GEÇMEDEN KARŞILANMALIDIR'
Taleplerin net olduğu ve bu taleplerin zaman geçmeden karşılanması gerektiğini belirten Berdicioğlu, taleplerini söyle sıraladı:

🔹Bakanlık'ta aidiyet ve üst kimlik oluşması için maliye hizmetleri sınıfı oluşturulsun, ek gösterge adaletsizliğine son verilsin!
🔹Kurum içi özel sınavlar periyodik hale getirilsin, herkesin kadrosunda çalışması sağlansın!
🔹Uzman kadroların görev tanımı yapılsın, başta inceleme yetkisi bu tanım içerisinde yer alsın!
🔹Bakanlıkta merkez/taşra ayrımına son verilsin!
🔹Bakanlık bünyesinde yapılan sınavlarda mülakat uygulamasına son verilsin!
🔹Maliye Emekçileri arasında ücret adaletsizliğine son verilsin!
🔹Anayasa'da yer alan vergilendirme ilkeleri, başta eşitlik ve adalet olmak üzere hayata geçirilsin, herkesten ödeme gücüne göre vergi alınsın! 
🔹Emekçiler için nasıl gelir vergisi tarifesi uygulanıyorsa 1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için artan oranlı servet vergisi tarifesi uygulansın! 
🔹Her yurttaşımız, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir temel gelire kavuşturulsun! 
🔹Gelir dağılımı adaletsizliğinin nedenlerinden biri olan dolaylı vergi uygulaması sınırlandırılsın!
🔹Emekçilerin maaşlarında açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulsun, yoksulluk sınırı rakamları en alt vergi diliminden vergilendirilsin, alt dilim %10 oranına çekilsin!
🔹Gençlerimizin KYK borçları silinsin, öğrencilere kredi değil burs verilsin!                                        
🔹Eğitim ve sağlık parasız olsun!
🔹Vergilerimiz pandemi ile etkin mücadele için harcannsın!
🔹Kadına yönelik şiddetle etkin mücade edilsin, sığınma evleri artırılsın!
🔹Zorda kalan küçük esnaf için pandemi mücbir sebep ilan edilsin, kapatılan işyerlerinde çalışırken mağdur olan emekçilerin kayıpları karşılansın!