17 Mayıs 2024 Cuma

BES: Resmi tatilde çalışma kararı geri çekilsin

BES Ankara Şubeleri, kanuna rağmen resmi tatillerde vergi dairesi çalışanlarının çalışmaya zorlanmasının hak ihlali olduğunu belirterek, uygulamayı protesto etti.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), vergi dairesi çalışanlarının 28 Ekim'de saat 17'ye kadar çalışmasına ilişkin karara tepki gösterdi. 

BES Ankara Şubeleri Gelir İdaresi Başkanlığı önünde, konuyla ilgili açıklama yaptı. BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, Genel Sekreter Aziz Özkan'ın da katıldığı açıklamada basın metnini Ankara 1 Nolu Şube Başkanı İsmet Meydan okudu.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi dairelerine gönderilen yazı ile 28 Ekim 2019 Pazartesi günü, veznelerin saat 17.00'ye kadar açık bulundurulması ve her an veznelerde çalıştırılmak üzere personel hazır bulunması gerektiği bildirildiğini söyleyen Meydan, dijital ortamların gelişmesine rağmen iş yükü arttığını kaydetti. 

Meydan, "Son zamanlarda çıkarılan borç yapılandırma süreçlerinde ise Maliye çalışanları hem insani, hem de fiziki ve moral anlamda yıpranmıştır. Ancak, idare tarafından çalışma şartları gözetilmediği gibi birim zamanda yapılan iş miktarı, kat kat arttığı halde yapılandırma dönemlerinde çalışanların hakkı olan fazla çalışma ücretleri de gündemden çıkarılmıştır" dedi. 

Çalışma çağrısının iş yükü yönünden değil haklar yönünden ihlal anlamını taşıdığını söyleyen Meydan, "Kanunla düzenlenen ulusal bayramlar idari bir tasarrufla değiştirilemez" dedi.

2429 sayılı ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun ihlal edildiğini söyleyen Meydan, şöyle devam etti: 

"Buradan Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı bürokratlarına sesleniyoruz: Vergi dairelerinin açık bulundurulması ile ilgili yazınızı geri çekiniz ve Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarına ve kamu emekçilerine tanıdığı bu hakkı gasp etmeyiniz. Aksi halde sendika olarak her türlü yasal girişimde bulunacağımızı ve konuyu yargıya taşıyacağımızın bilinmesini istiyoruz."