19 Mayıs 2024 Pazar

BES: OHAL komisyonuz lağvedilsin, kamu emekçileri görevlerine iade edilsin

677 sayılı OHAL kararnamesinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, evrensel hukuk kurallarının işlemesini, OHAL Komisyonunun lağvedilmesini, özel yetkili mahkemelerin kaldırılarak davaların genel yetkili mahkemelerde görülmesini ve yargılama süresinin kısaltılması gerektiğini belirtti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 22 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan 677 sayılı OHAL kararnamesi ile Büro Emekçileri Sendikası (BES) yönetici ve üyeleri hedef alındı. Başka dönemin BES Genel Başkanı Fikret Aslan olmak üzere 95 sendika üyesi ve yöneticisi ihraç edildi. İhraçların yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, "OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu lağvedilsin ve haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilsin" dedi.

BES Genel Merkezinde yapılan basın toplantısında konuşan Akpınar, "Toplamında bugüne kadar 1 Genel Başkanımız, 4 Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz, 12 Şube Başkanımız, 21 Şube Yönetim Kurulu Üyemiz ve 5 İl Temsilcimizin de içinde bulunduğu 455 üye ve yöneticimiz işten atılmış, 103 üyemiz açığa alınmış, 22 üyemiz sürgün edilmiş ve 19 üyemiz tutuklanmıştır" diye belirtti.

OHAL kararnameleri ile ihraç edilen kamu emekçilerinin ihraç başvurusunu değerlendirmek için 23 Ocak 2017 gününde yayınlanan 685 sayılı kararname ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulduğunu hatırlatan Akpınar, "11.11.2019 tarihi itibariyle Komisyona yapılan 126.200 başvuru hakkında yapılan inceleme sonrası 8.400 kabul, 84.800 ret olmak üzere toplam 93.200 başvuru neticelenmiştir" diye kaydetti.

Komisyonun kararları incelendiğinde memuriyete girmeden önce hakkında verilen ve denetim süresi dolan kararların ihracın gerekçesi yapıldığı, kararların somut verilere değil söylentilere dayandığı, yargı kararı ile değil kurumun kanaati ile karar tesis edildiğini ifade eden Akpınar, "Komisyonun verdiği karar ile ilgili olarak uyuşmazlığı çözme konusunda ise Ankara'da kurulan özel yetkili idare mahkemeleri görevli ve yetkili kılınmıştır. Bu da başka bir mağduriyet yaratmaktadır. Komisyon tarafından ret gelen kararların sadece yetkili mahkemelere dağıtılması durumunda mahkeme başına 15 bin dosya düşmekte olup, yıllarca bitmeyecek bir dava süreciyle karşı karşıya kalınacaktır" diye konuştu.

Evrensel hukuk kurallarının işlemesini, OHAL Komisyonunun lağvedilmesini, özel yetkili mahkemelerin kaldırılarak davaların genel yetkili mahkemelerde görülmesini ve yargılama süresinin kısaltılmasını isteyen Akpınar, "Yargı Reformunun tartışıldığı bu dönemde, yargı paketinde yapılacak bir düzenleme ile OHAL/KHK hukuksuzluğunun sonlandırılması gerekmektedir" dedi.