19 Mayıs 2024 Pazar

BES İzmir Şubesi: Faturaları ödemeyeceğiz

Elektrik ve temel tüketim maddelerine yapılan fahiş zamları protesto eden kamu emekçileri, talepleri karşılanmadığı taktirde faturaları ödemeyeceklerini vurguladı. Emekçiler, yaptıkları eylemde ödemeyeceklerini açıkladıkları faturaları yaktı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), yapılan fahiş zamlara İzmir Şirinyer Vergi Dairesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

'Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın' pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Mustafa Güven okudu. Türkiye tarihinin en derin siyasal ve ekonomik krizlerinden birini yaşadıklarını belirten Güven, temel tüketim maddelerine yapılan zamlardan sonra emeğiyle geçinenlerin hayatlarını sürdüremez hale getirildiğini kaydetti.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına dayanılarak yapılan ücret artışlarının yoksulluğu derinleştirdiğini kaydeden Güven, asgari ücrete yapılan zammın emekçilerin cebine girmeden eridiğine dikkat çekti. Güven, "Emekçi ve dar gelirli kesimler her gün daha fazla borçlanarak, daha fazla kredi kullanarak ay sonunu getirmeye çalışıyor" diye konuştu.

Krizin bedelini emekçilerin ödemek zorunda kaldığına dikkat çeken Güven, Türkiye'deki gelir adaletsizliğinin tarihin hiçbir döneminde görülmemiş boyutlara ulaştığının altını çizdi. Güven, "Öğrencilerden emeklilere, işsizlerden esnaflara kadar toplumun her kesimi artan hayat pahalılığı ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yaşadıkları geçim zorluklarını dile getirmek için alanlara çıkıyor" diye konuştu.

'TALEPLERİMİZİ KARŞILAMAZSANIZ FATURALARI ÖDEMEYECEĞİZ'
Talepleri yerine getirilmediği taktirde faturaları ödemeyeceklerini vurgulayan Güven, taleplerini sıraladı:

"♦ Krizde işini kaybeden, geliri azalan tüm kesimlere doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
♦ İşten çıkarmalar yasaklanmalı, istihdamı korumak için gerekli önlemler alınmalıdır. Çalışma koşulları düzeltilmeli, emekçilerin sağlıklı ve güvenli koşullarda, güvenceli olarak çalışması için önlemler alınmalıdır.
♦ Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır.
♦ Vergi adaletsizliğine son verilmeli, dolaylı vergilerinin payı azaltılmalı, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınan bir sistem kurulmalıdır.
♦ Hayat tarzına müdahale aracına dönüşen özel tüketim vergileri kaldırılmalıdır.
♦ Yandaş şirketlere yapılan dövize endeksli garantili ödemeler iptal edilmelidir.
♦ En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmeli, Emeklilikte Yaşa Takılanların emeklilik hakları verilmelidir.
♦ Dövize Endeksli Mevduat gibi, geçim sorunu yaşayan milyonlardan alıp, faiz geliri elde edebilen bir avuç zengine kaynak aktaran bu politikalara derhal son verilmelidir. İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlükler önüne koyduğu engelleri, baskı politikalarını, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır.
♦ Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir. 
♦ Kamuda sözleşmeli, taşeron gibi güvencesiz istihdam biçimine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam esas alınmalı, OHAL KHK ile hukuksuzca işten atılanlar işlerine iade edilmelidir.
♦ Kamu emekçilerinin emekliliğe esas ek göstergesi 3600 taban gösterge baz alınarak tüm meslek grupları için yeniden düzenlenmeli, ek ödemeler taban maaşa eklenmelidir.
♦ Evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemine geçilmelidir."

BES üyeleri eylemi, faturalarını yakarak sonlandırdı.