19 Mayıs 2024 Pazar

BES: Cumhurbaşkanlığı genelgesini bakanlıklar neden uygulamıyor?

BES yaptığı açıklamada "60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı olan, engelli, hamile (24 haftadan küçük hamilelikler de dahil) ve süt izni kullanan kadın çalışanların tüm kamu emekçilerine keyfi yorumlanmaya açık olmayacak netlikte idari izin hakkı tanınmalıdır" dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Covid-19 salgınına karşı alınacak tedbirler konusunda Cumhurbaşkanlığının yayınladığı genelgenin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygulanmamasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, "Bir an önce sokakta, işyerlerinde toplumsal hareketlerin azaltıldığı, özellikle açık alanların insanlara yasaklanmadığı, kapalı işyerlerinin tamamen kapatıldığı, 14 gün veya 28 gün TTB'nin ve SES'in kamuoyuna açıklamış olduğu, yine Dünya Sağlık Örgütü'nün bu pandemi sürecinde önermiş olduğu tedbirlerin hızlıca alınması gerekiyor" dedi. Tüm kurum amirlerine Cumhurbaşkanlığının çıkarmış olduğu ilk genelgeye uymalarını, kronik rahatsızlıkları olan, yine 10 yaşından küçük çocuğu olan sadece kadınlar açısından değil erkekler açısından da dönüşümlü izinlerin verilmesi gerektiğini belirten Bozgeyik, "Yine zorunlu mal ve hizmet üretimi dışındaki tüm üretimin durdurulması gerekiyor. Pandeminin artmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde çok yoğun işten çıkarmalarla karşı karşıya kalacağımızı ifade edebiliriz. Yeniden işten çıkarma yasağının yasal hale getirilmesini ve sosyal destekli işini kaybeden özellikle esnaflar açısından da, işçiler ve emekçiler açısından da tam bir gelir güvencesinin iktidar tarafından sağlanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ardından basın açıklamasını okuyan BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirlere ilişkin 2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin yayımlandığı 14 Nisan'da Covid-19 nedeniyle 279 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 gün sonra 19 Nisan'da günlük vefat sayısı yüzde 22,22 artışla 341 olduğuna dikkat çekti. 

Pandeminin başlangıcında yayınlanan, uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma konularında yetki devrini çok geniş tutan Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin kamu idarecilerinin keyfi tutumlarına yol açma tehlikesi barındırdığını birçok kez söylediklerini ifade eden Özkan, "Uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışmayı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Genelgesi merkezde bakanlıkların, taşrada ise valilerin, belediye başkanların, üst düzey yöneticilerin inisiyatifine, hatta vicdanına bırakılmış, kimi illerde hiç uygulanmamış, kimisinde ise kısmen uygulanmıştır. Bunun en güzel örneği ise Cumhurbaşkanlığının 15 Nisan 2021 tarih ve E.16291 sayılı yazısı olmuştur. Bu yazı ile bazı Kamu Kurumları'nın Genelgede yazan '60 yaş ve üzerinde olanlar (yönetici pozisyonlarındakiler hariç), Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar, idari izinli sayılacaktır.' hükmünden muaf tutulmuştur" diye hatırattı.

Ardından Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; 16 Nisan 2021 tarih ve 173 sayılı yazısında Cumhurbaşkanlığının E.16291 sayılı yazısına ilgi tutarak, Adalet Bakanlığı'na bağlı adliyelerde dahil olmak üzere (öreğin: İstanbul Anadolu Adliyesi) 60 yaş ve üzerinde olanları, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanları işe çağırarak keyfi uygulamalara devam ettiğini söyleyen Özkan, "Buradan Cumhurbaşkanlığı'na soruyoruz; 2021/8 sayılı Genelge ile izinli saydığınız kamu emekçilerini hangi gerekçelerle bazı bakanlıklara yazdığınız kendi yazınızla idari izinlerini kaldırdınız?" dedi.

Özkan, Büro Emekçileri Sendikasının taleplerini şöyle sıraladı:

🔹Aşılamanın zaman geçmeden hemen tüm kamu emekçilerine yapılması zorunluluktur. Tüm kamu emekçileri belirli bir takvim çerçevesinde hızlıca iki doz aşılanmalı, düzenli aralıklarla test yapılmalıdır.
🔹Pandemi ile mücadelede başta gerçek vaka ve ölüm sayıları olmak üzere süreç tam anlamıyla demokratik ve şeffaf yürütülmeli, anti demokratik yönetim anlayışından vazgeçilmeli, Meclis'te bulunan tüm partiler, emek, meslek ve demokrasi güçleri, ilgili tüm kesim temsilcileri merkezi ve yerel süreçlere dâhil edilmelidir.
🔹Sosyal gelir destekli toplumsal hareketliliği azaltan zorunlu üretim yapan işletmeler dışındaki işletmelerin kapatıldığı 28 günlük acil kararların alınması, zorunlu üretimde çalışanlar için riskten arındırılmış çalışma ortamı/koşulları oluşturulması
🔹Hastanelerin yanında, güvenli açık alanlarda ve kamu kurumlarında seyyar test yapılabilecek koşullar oluşturularak yaygın test yapılmalı, özellikle iş yerlerinde filyasyon çalışmalarına aksamaya yer vermeksizin devam edilmelidir.
🔹Merkezi kapitalist ülkelerin aşı üzerindeki patent haklarının kaldırılmasına yönelik uluslararası alanda çaba yürütülmeli, tedarik sorunu hızlıca çözülmelidir.
🔹Kamuda uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma gibi çalışma yöntemlerinin sadece pandemi dönemi ile sınırlanması gerektiğini, kamu emekçilerinin hak kayıpları yaşamasının önünü açan söz konusu modellerin kalıcı hale getirilmesine karşı olduğumuzu her platformda ifade ettik, etmeye devam ediyoruz.
🔹Bu nedenle; kamu emekçilerini mağduriyetinin giderilmesi için keyfiyete yol açmayan, uygulama birliğini-bütünlüğünü sağlamaya dönük düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Herhangi bir hak kaybına yol açmaksızın yarı zamanlı, vardiyalı, dönüşümlü çalışma, ücretli izin gibi uygulamalar hayata geçirilmelidir.
🔹Eşi ister kamuda ister özel sektörde çalışsın erkek-kadın ayrımı yapılmadan tüm kamu personelini kapsayan, dönüşümlü ücretli ebeveyn izni, herhangi bir hak kaybı yaşanmaksızın, hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir.
🔹60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı olan, engelli, hamile (24 haftadan küçük hamilelikler de dahil) ve süt izni kullanan kadın çalışanların tüm kamu emekçilerine keyfi yorumlanmaya açık olmayacak netlikte idari izin hakkı tanınmalıdır.
🔹Uzaktan eğitim nedeniyle dönüşümlü ebeveyn izninin kamuda uygulanmasıyla ilgili tüm tedbirler alınmalıdır.