20 Nisan 2024 Cumartesi

Berlin'de binler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i andı

Almanya'nın başkenti Berlin'de işçi sınıfının sosyalist önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in katledilişlerinin 102. yılında  binlerce kişi tarafından anıldı.

İşçi sınıfının sosyalist önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in tutuklanarak katledilmesinin 102. yılı dolayısıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de yürüyüş düzenlendi.

Berlin Frankfurter Allee İstasyonu'nda toplanan binlerce kişi ellerinde "Proletaryanın Yeni Uluslararası Örgütü İçin" ve "Yaşasın Komün" yazılı pankartlar taşıdı.

Polis, istasyon önünde toplanıp "Sokaklar özgürdür" sloganını atan ve eski Doğu Alman Gençlik örgütünün logosunu bayraklarında taşıyan Alman Özgür Gençlik (FDJ) örgütünün flamalarını bahane ederek saldırdı. Polisin saldırısında 10 kişi yaralandı, 35 kişi gözaltına alındı. Saldırı sırasında sıkılan biber gazından etkilenenler oldu.

Polisin saldırısı sonrası Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in mezarlarına yürüyüş başladı. Bu yıl yürüyüşe Sol Parti koronavirüs bahanesiyle katılmaktan vazgeçerken, her yıl katılan birçok örgüt ise salgına rağmen yürüyüşte yerlerini aldı. Yürüyüşe, Alman örgütlerden MLPD, DKP, Roter Aufbau, Jugendwiderstand (Gençlik Direnişi) ve otonomcular katıldı. Türkiyeli ve Kürdistanlı örgütlerden HBDH, KBDH, MLKP, KGÖ, KKÖ, ADHK, TKP/ML, TKP-ML katıldı.

Şili, Filistin ve Küba bayrakları da yürüyüşte taşındı. Yürüyüşte birçok dilde sloganlar yankılandı ve dövizler taşındı.

MLKP'liler mezar girişinde Türkçe ve Almanca devrim andı içti. Mezarlıkta koronavirüs önlemlerine dikkat edilerek birçok ulustan binlerce işçi ve emekçi 102 yıl önce yaşamını yitiren sosyalist önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i andı. Mezarlarına kızıl karanfiller bırakıldı.