29 Mart 2024 Cuma

Berkin Elvan davasına Berkin'i 'terörist' olarak gören hakim atandı

Berkin Elvan'ın ölümüne neden olan polis Fatih Dalgalı'nın davasında, Berkin Elvan ile ilgili 'terörist' ifadesinin kullanıldığı bir tweet'i beğenen Galip Mehmet Perk, mahkeme başkanı olarak atandı.

Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın faili olarak yargılanan polis Fatih Dalgalı'nın davasına, Berkin Elvan ile ilgili 'terörist' ifadesinin kullanıldığı bir tweet'i beğendiği ortaya çıkan Galip Mehmet Perk atandı.

Mahkemenin önceki başkanı Canel Rüzgar, davanın karar aşamasında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından Yargıtay'a atanmıştı. Elvan ailesi, bu adımın davaya açık bir müdahale olduğu açıklamasını yapmıştı.

Diken'in haberine göre; Hakim Galip Mehmet Perk, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz Şubat 2020'de beraat kararıyla sonuçlanan Gezi Parkı eylemleri davasının hakimiydi. Bu davaya baktığı sırada kendisinin ismiyle açılmış bir Twitter hesabında Berkin Elvan için 'terörist' ifadesinin kullanıldığı paylaşımı beğenmişti. Aynı hesaptan AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler'in Gezi Parkı eylemlerini hedef alan paylaşım da beğenmişti. Bu durum Gezi Parkı davasında dile getirilmiş, bunun üzerine söz konusu hesap kullanıcısı tarafından kapatılmıştı.

HSK SORUŞTURMASI GEÇİRİYORDU
Hakim Perk'in başkanlığını yaptığı heyet, 18 Şubat 2020'de Gezi Parkı eylemleri davasında aralarında iş insanı Osman Kavala'nın da bulunduğu dokuz kişi hakkında beraat kararı vermişti. Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında Gezi davasında verilen kararla ilgili konuşarak şunları söylemişti: "Bu (Gezi eylemlerini kastediyor) masum bir ayaklanma hadisesi değildir. Ciddi anlamda perde arkasında Soros türü bazı ülkeleri ayaklandırmak suretiyle oraları karıştıran tiplerdir. Bunun malum Türkiye ayağı (Osman Kavala'yı kastediyor) hapisteydi. Onu bir manevrayla beraat ettirmeye kalktılar."

Aynı gün akşam saatlerine doğru HSK, dava kapsamında beraat kararı veren üç hakim için inceleme ve soruşturma izni verdi.