20 Nisan 2024 Cumartesi

Berkin Elvan davası: 'Tanık' polisler hatırlamadı, sanık polis tutuklanmadı

Berkin Elvan davasında "tanık" sıfatıyla ifade veren polisler, olay gününü hatırlamadıklarını iddia etti. Polisler ZET tüfeğinin herhangi bir tutanağı imzalamadan depodan alınabildiğini söyledi. Mahkeme, sanık polis Dalgalı'nın tutuklanması talebini ise reddetti. Haziran ayaklanması günlerinde polis tarafından biber gazı kapsüyle katledilen Berkin Elvan'la ilgili davaya Çağlayan Adliyesi'nde bugün devam edildi.
 
Duruşmayı HDP'li vekiller Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Garo Paylan, Erkan Baş ve Oya Ersoy ile CHP’li vekiller Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu izledi.
 
Bugünkü duruşmada polisler "tanık" sıfatıyla ifade verdi.
 
Tanıkların tamamı, olay günü çok iyi hatırlamadıklarını, Berkin'in ölümüne sebep olan "ZET" silahını kullanmadıklarını ileri sürdü.
 
Ancak duruşmada, ZET silahının herhangi bir belge imzalamadan alınarak kullanabildiği ortaya çıktı.
 
Tanık polis Mehmet Çelikli, "Herhangi bir tutanak olmadan mühimmatları imzalamadan alır mısınız" sorusuna "Evet, tutanak imzalamıyoruz" yanıtını verdi. Tanık polis Erbek de aynı soruya "Silah aldığımız oluyordu ama bir kağıda imza atıyor muyduk hatırlamıyorum" yanıtını verdi. 
 
SEGBİS ile duruşmaya katılan Ömer Koç ise olay günü görevinin ne olduğunu hatırlamadığını öne sürdü, "Olaylar sırasında Zet kullandığımı tam hatırlamıyorum" iddiasında bulundu.
 
Adıyaman'da görev yapan tanık Hakan Bülbül, SEGBİS ile katıldı. ZET tüfeğini kullanma sertifakısının olduğunu, Gezi direnişi sırasında da kullandığını söyledi.
 
Tanıkların ardından söz alan avukat Çiğdem Akbulut, ATK'dan gelen raporu eleştirdi. Raporda "Görüntülerin uzaklığından kaynaklı teşhis yapılamaz" denildiğini hatırlatan Akbulut, "Adli Tıp Kurumu'nu samimi bulmuyoruz. Ulusal Kriminal Büro tarafından rapor edilmesini talep ediyorum. Görüntüler buraya gönderilmeli" dedi.
 
Avukat Akbulut, sanık polis Fatih Dalgalı'nın tutuklanmasını istedi.
 
"ATK MAHKEME İLE DALGA GEÇİYOR"
 
Söz alan Avukat Can Atalay, geçtiğimiz duruşmada Berkin’i vuranın iki Zetçi olduğunun ve görüntüdeki kişinin Fatih Dalgalı olduğu konusunda hiçbir şüphenin kalmadığını söyledi.
 
HTS kayıtlarının bunu destekliğinin altını çizen Atalay, şunları söyledi: "Maddi gerçeğe varmak için ne arıyoruz bunu anlamak mümkün değil. Görüntülerde Zet silahı ile çocuğun yere düşme zamanının aynı olduğunu Jandarma Kriminal Büro tanımlıyor. Adli Tıp Kurumu’nun raporu, çürümüş olduğunu gösteriyor. Ulusal Kriminal Büro ve Jandarma Kriminal Büro analiz etmiş olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu heyetiniz ile dalga geçerek 'Tespit yapılmıyor' diyebiliyor. Avukatlara Berkin Elvan dosyasını neden takip ettikleri konusunda tutuklanma gerekçesi veriyor. Bu hukuk dışılık en çok sizi etkiliyor. Bu iklim sizi etkiliyor" dedi.
 
Avukat Atalay’ın b ardından Berkin’in annesi Gülsüm Elvan söz aldı. Elvan şunları söyledi: "Ben bir anneyim ben çocuğumu ekmeğe gönderdim. Kimse bu şahsı [Fatih Dalgalı] tanımıyor. Çocuklar öldürülüyor,  bir taraf 'şehit' ilan ediliyor bir taraf 'terörist'. Yürüyüş yoktu, bir şey yoktu niye vurdular? Muharrem ayındayız. Deniz Gezmiş’i astıran kişinin boğazında nasıl kemik kaldı, bunların boğazında da benim çocuğumun ekmeği kalacak. Yeter artık sakinleşecek bir durumum kalmadı."
 
Konuştuğu sırada sinir krizi geçiren anne Elvan, ailesi tarafından salon dışına çıkarıldı.
 
Mahkeme heyeti, görüntülere ilişkin bilirkişi raporu istedi. Sanık Dalgalı’nın görevi ve duruşmaları takip ediyor olmasını gerekçe gösteren heyet, tutuklanması talebini reddetti.
 
Duruşma 28 Kasım'a ertelendi.