20 Nisan 2024 Cumartesi

Berkin Elvan davası: Görüntüler katilin kim olduğunu kanıtlıyor

Berkin Elvan'ın katleden polis Fatih Dalgalı'nın yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi. Avukatlar, görüntülerin kanıt olduğunu belirtti, "Ulusal Kriminal Büro raporunda sanığın boyunun uzunluğuna kadar bilgi verilmiştir. Fatih Dalgalı kasıtlı olarak tetiği çekmiştir" dedi, dosyaya sürekli müdahale edildiğine dikkat çekti.

Gezi Parkı direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın katledilmesine ilişkin davanın duruşması Çağlayan'daki İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Soruşturma aşamasında tanık olarak ifadesi alınan polislerin duruşmada da dinlenmesi planlanıyordu ancak gelmedikleri için heyet bu karardan vazgeçmeyle ilgili tarafların görüşünü sordu. Polislerin ifadeleri okundu.

Heyet başkanı, esas hakkındaki beyanlarını almak için sözü taraflara verdi.

SAMİ ELVAN: 13 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUĞUN TERÖRİST OLDUĞU İDDİASINI AKLAMANIZ GEREKİR
İlk olarak söz alan Sami Elvan, sanık polisi işaret ederek, "Benim çocuğum özellikle seçildi. Hiçbir olay yokken benim çocuğumu bu ekrandaki katil, tetikçi vurdu. 13 yaşındaki bir çocuk nasıl terörist olabilir? Bunu açıklasınlar. Bir emniyet müdürü devlet bakanına "Berkin Elvan'ın illegal fotoğrafları servis edildi" diye mail yolluyor. Ailem yedi yıldır acı çekiyor. Dönemin başbakanı ailemi yuhalattı. Hangi vicdana sığar bu? 13 yaşındaki bir çocuğun terörist olduğu iddiasını aklamanız gerek" dedi. 

'BENİM ÇOCUĞUMUN KATİLİ BU ÜLKENİN CUMHURBAŞKANI'
Dönem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin kendisini arayarak başsağlığı dilediğini söyleyen baba Elvan, "Bu çocuk teröristse bu insanlar başsağlığı diler miydi? İsterseniz beni idam edin ama söyleyeceğim. Benim çocuğumun katili bu ülkenin cumhurbaşkanıdır. Karar verirken çocuğunuz varsa aklınıza onları getirip verin" diye konuştu. 

GÜLSÜM ELVAN: SUÇLU ADALETİ SAĞLAMAYANLARDIR
Ardından Berkin Evlan'ın annesi Gülsüm Elvan, duruşma salonuna Berkin Elvan olarak geldiğini ifade ederek, "17 duruşmadır bu mahkeme o katili aklamaya çalışıyor. Her şey meydanda. Öldürülen çocukların suçlusu adaleti sağlamayanlardır. Kimseyi öldürmedim, hırsızlık yapmadım. Meydanlarda yuhalandım. Hangi acıya yanayım? Çocuğumu o katil aldı benden. Ben yaşamıyorum, nefes alamıyorum. Soruyorum o katile, 'Çocuğu baba dediğinde benim çocuğumu hatırlıyor mu?'" dedi.

Başından beri "Çocuklar ölmesin anneler ağlamasın" dediğini kaydeden Gülsüm Elvan, şöyle devam etti: "'Adalet mülkün temelidir' diyorlar ya o adalet bize yok. Adalet sağlanmış olsaydı çocuklar ölmeyecekti. Siz öldürün diye doğurmadım ben çocuğumu. Sofraya otururken hala Berkin'i çağırıyorum. Benim çocuğum on dört kilo haliyle sizi yargıladı. Mahkemenize, her şeye isyan ediyorum."

Anne Elvan'ın ardından Berkin Elvan'ın kız kardeşi Özge Elvan söz aldı. Abla Elvan, mahkeme salonunda kendilerinin yargılandığını vurguladı. Abla Elvan, "Berkin'in masumiyetini anlatmaya çalışıyoruz" dedi. 

ATALAY: BİLİRKİŞİ RAPORLARI ATIŞ YAPAN POLİSİN FATİH DALGALI OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR
Savunma yapan Avukat Can Atalay, "Olay günü polislerin sokağın başındaki hareketlerine ilişkin video kayıtları izleniyor. Gaz tüfeği kullanan polislerin pusu kurduğunu, keşif yaptığını söylüyor. Atış yapan polis bu toplantı ve gösteri yürüyüşüne usulüyle müdahale etmemeye karar veriyor. 80 metre kala atış yaparak kasten vuruyor Berkin'i. Kasıt olduğu açık. Bilirkişi raporları da atış yapan polisin Fatih Dalgalı olduğunu ortaya koyuyor. Keşif sırasında jandarma ve polis arasındaki kavga nedeniyle jandarma dosyadan çekildi. Bu yüzden keşif raporu yok. Buna rağmen görüntülerle hedef gözeterek atış yapıldığı ortada" diye belirtti.

AVUKAT AKBULUT: KAMERA OLMASINA RAĞMEN YOK YAZDILAR
Avukat Çiğdem Akbulut, Gezi direnişi döneminde barışçıl eylemlere karşı artan bir polis şiddeti olduğunu söyledi. 

Yapılması gerekenin her bir olay için ayrı bir soruşturma açılması gerektiğini yönünde olduğunu söyleyen avukat Akbulut, "Ancak Berkin'in vurulmasıyla ilgili dosya yüzlerce dosyayla birleştirilmişti ilk başta. Etkin soruşturmanın önündeki bir engeldi bu. Emniyet uzunca bir süre yanlış gün ve yanlış saatlerde Okmeydanı'nda görev yapan polislerin listesini gönderdi. Dosyanın eski savcılarından biri emniyete yazdığı yazıda olayla ilgili olmayan polislerin listesi gelmesi nedeniyle adeta isyan etti. Emniyet, görevli polis listesini göndermeyerek kasıtlı olarak dosyayı sürüncemede bıraktı. Olayın yaşandığı sokakta MOBESE kamerası olmasına rağmen kamera olmadığını bile yazdılar" diye konuştu.

'POLİSİ KIŞKIRTAN BİR SİYASİ İKTİDAR VAR'
Soruşturma savcısı keşif talep ettiğinde Sulh Ceza Hakimliği talebi "Şu aşamada gerekli olmadığı ve bu talebin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturacağı" gibi akıllara zarar gerekçelerle reddettiğini vurgulayan Akbulut, şunları kaydetti: "Şüpheliler vekili meslektaşlar soruşturma aşamasında dosyadaki işlemleri takip edebilirken bizim için gizlilik kararı getirildi. Savcının olayla ilgili ismine ulaşılan ilk polisin nerede görev yaptığına ilişkin sorusuna bile bir yıl sonra yanıt verildi. Görüntülerde ismine ulaşılamamış bir ZET'çi (gaz fişeği tüfeği) polis daha var. Sanık Fatih Dalgalı'ya ve diğer polise atış emri veren bir amir var. Gezi eylemlerinde polisi kışkırtan bir siyasi iktidar var. Bu isimler soruşturulmadı.

"Berkin Elvan'ın cebinden maytap çıktı diyerek onun masumiyetini karalayamazsınız. Bunu gerekçe yaparak hiç kimseyi öldüremezsiniz. Berkin Elvan davası kamuya malolmuş bir davadır. Bu dava kamunun adil yargılanma talebidir. Siz sanığı hiç görmediniz. Soru sorulduğunda nasıl tepki verdiğini hiçbirimiz göremedik, siz de göremediniz.

"Sanık Fatih Dalgalı'nın duruşmaya katıldığı ekranda gözlük ve bıyık taktığını gördük. Çünkü teşhis yapılacaktı. Küçücük ekranda gördüğünüz yüzünü bir de bu aksesuarlarla kapattı."

'DELİLLER KARARTILMAK İSTENİYOR'
"Sanığın cep telefonu sinyallerine ulaşıldı. Berkin'in vurulduğu anda Fatih Dalgalı'nın telefonu atış yapılan yerden sinyal verdi" diyen Akbulut, dosyaya sürekli müdahale edildiği, delillerin karartılmak istendiğini ifade etti. 

'GÖRÜNTÜLER KANITTIR'
Avukat Deniz Özen ise sanık polis Dalgalı'nın duruşmaya katıldığı sırada taktığı gözlük ve bıyığı kastederek, "Sonda söyleyeceğimi başta diyeceğim. Fatih Dalgalı peruk da taksa, bıyık da taksa Berkin Elvan'ı vurmuştur. Berkin Elvan'a atış yapan kişinin Fatih Dalgalı olduğunu, görüntülerdeki kişinin Dalgalı'yla olan fiziksel benzerliğinin de bunu kanıtladığını anlattı" diye konuştu. 

Tekrar söz alan Avukat Atalay, "Ulusal Kriminal Büro raporunda sanığın boyunun uzunluğuna kadar bilgi verilmiştir. Fatih Dalgalı kasıtlı olarak tetiği çekmiştir" dedi.

Sanık polis Fatih Dalgalı'nın avukatları da Elvan ailesinin avukatlarının beyanlarına itiraz ettiklerini söyledi, önceki savunmalarını tekrar etti.

Duruşma 9 Aralık 2020'ye ertelendi.