20 Mayıs 2024 Pazartesi

Bergamalılar doğa talanına karşı çıktı

Okçular köyüne açılmak istenen taş ocağı için düzenlenen halk toplantısı köylüleri engelledi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Engel, insanların soluduğu havanın dahi gasp edilmek istendiğini tüm canlıların yaşamının tehdit altında olduğunu kaydetti. 

Okçular köyüne açılmak istenen taş ocağı için düzenlenen halk toplantısı köylüleri engelledi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Engel, insanların soluduğu havanın dahi gasp edilmek istendiğini tüm canlıların yaşamının tehdit altında olduğunu kaydetti.İzmir'in Bergama ilçesine bağlı, çam fıstığı ile ünlü Kozak Yaylası’ndaki Okçular köyünde açılmak istenen taş ocağı için düzenlenen Halkın Katılım Toplantısı, köylülerin tepkisi üzerine iptal edildi.

Anka'nın haberine göre Karna Madencilik firması tarafından Okçular köyünde açılmak istenen granit ocağı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatılması tepki çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın duyurusunu yaptığı, proje hakkında bilgi verilmesi amacıyla dün köy kahvehanesinde düzenlenmek istenen halkın katılım toplantısı, köylülerin tepkisi üzerine iptal edildi.

Toplantıya karşı köy kahvesinde düzenlenen protestoya, Okçular Köyü Muhtarı Ali Ürküt, çevre mahallelerin muhtarları ve halkın yanı sıra Bergama Çevre Platformu, Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP) ile Ayvalık Tabiat Platformu üyeleri katıldı.

Köylüler ve çevreciler, "Kozak'ta taş ocaklarına hayır", "Havama, suyuma, toprağıma dokunma", "Kozak'ta taş ocağı istemiyoruz", "Madensiz olur, fıstıksız olmaz", "Kozak'ın madeni fıstıktır" yazılı dövizler açarak projeye tepki gösterdi.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, yeni projedeki taş ocağının Okçular köyüne 150 metre kadar yakın olduğunu belirtti. Engel, insanların soluduğu havanın dahi elinden alınmak istediği vahşi bir yaklaşımla karşı karşıya olduklarını söyledi. Çevre Bakanlığı’na seslenen Engel, taş ocakların tüm canlıların yaşamını tehdit ettiğini kaydetti.