8 Mayıs 2024 Çarşamba

Belçika'da ömür boyu hapis cezası alan kadın katili, Türkiye'de 'özgürleşti'

Belçika'da dört kadını katlettiği için ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve cezasının kalanını çekmek için Türkiye'ye iade edilen Osman Çallı, erkek egemen yargı tarafından "özgürlüğüne" kavuşturuldu. Türkiye, Belçika'nın konuya ilişkin açıklama taleplerine ise yanıt vermedi. 

Belçika'nın Gent şehrinde evli olduğu kadını ve hamile kız kardeşinin de aralarında bulunduğu dört kadını katledip, iki kişiyi de ağır yaraladığı için ömür boyu hapse mahkum edilen Osman Çallı'nın, cezasının geri kalanını çekmek için iade edildiği Türkiye'de serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

2004 yılında yaşanan katliam sonrası tutuklanan Çallı, katliamı  "namus" iddiasıyla gerçekleştirdiğini belirtti. Çallı dört yıl süren yargılama sonrası ömür boyu hapse mahkum edildi. 

Çallı mahkumiyetten beş yıl sonra, Türkiye'nin 1983'te imzaladığı ve Belçika'nın da taraf olduğu "Hükümlülerin Nakline İlişkin Avrupa Sözleşmesi" gereği cezasının kalanını Türkiye'de çekmek için başvuru yaptı.

2013 yılında Türkiye'ye iade edilen Çallı'nın 2015 yılında Belçika'dan sicil kaydı silindi. 

Söz konusu anlaşmaya göre infazın devam edeceği ülkenin, cezanın uygulanma biçimi ve olası tahliye konusunda diğer ülkeyi bilgilendirmesi gerekiyor. Ancak, Türkiye Belçika'ya hiçbir bildirimde bulunmadan Çallı'yı 2020 yılında tahliye etti, yargılama tamamen sonlandı. 

Çallı'nın "özgür" bırakılmasına ilişkin Belçika Türkiye'den açıklama istedi fakat herhangi bir geri dönüş alamadı. 

Çallı, konuya ilişkin kendisini arayan Belçika'daki VTM Haber kanalı muhabirine, "Burada güneşin, denizin ve kumsalın tadını çıkarıyorum. 15 yıl boyunca cezamı çektim. Burada yeni bir hayata başladım. Yakında bir oğlum olacak. Artık rahat bırakılmak istiyorum" dedi.