3 Mayıs 2024 Cuma

Belçika ve İsviçre'de 25 Kasım eylemleri

Brüksel ve Basel'de sokağa çıkan kadınlar, göçmen kadınlara yönelik saldırılara dikkat çekti, enternasyonal dayanışmanın yükseltilmesi gerektiği söylendi.

25 Kasım dolayısıyla Belçika ve İsviçre'de kadınlar sokağa çıktı,  taleplerini haykırdı.

BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de kadın örgütleri "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü"nde buluşan kadın örgütleri, Belçika'da katledilen 24 kadının isimlerini yere yazdı.

SKB ve Belçika Kadın Meclisi de stant açtı, yürüyüşe kadar bildiri dağıttı, halka yönelik konuşmalarla yürüyüşe çağırdı. Geçtiğimiz günlerde Filistinli kadın aktivist Meryem Abu Dakka'nın resimleri asıldı, SKB'nin standında ise ölümsüzleşenler İvana Hoffmann, Ayşe Deniz Karacacagil ve Suruç'ta hayatını kaybeden kadınların resimleri yer aldı. SKB standında Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde tutsak bulunan kadınlara kart yollandı.

Daha sonra yürüyüşe geçildi, Filistinli gruplar da yerlerini aldı. Belçika polisi Filistinlileri provoke etmeye çalıştı. Yürüyüşe yönelik polis saldırısında on kişi gözaltına alındı, ancak yürüyüşe katılanların tepkisinin ardından gözaltılar serbest bırakıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan açıklama ve müzik dinletisiyle eylem sona erdi.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel kentinde, Lotta, Aufbau, SKB, ZORA, RJB'nin çağrısıyla bir araya gelen kadın ve LGBTİ+'lar Basel Kasernenhof'da toplandı.

Sağanak yağışa ve soğuk havaya rağmen coşkunun dinmediği eyleme, izleyen çok sayıda kadın da katıldı. Konuşmalarda göçmen kadınların sınır dışı edilmesi kınandı ve enternasyonal dayanışmanın geliştirilmesine dikkat çekildi.

Yürüyüş sırasında sık sık kadın ve LGBTİ+'lara yönelik konuşmalar gerçekleşti. Johaniterbrück yolu üzerinde yapılan konuşmada sağlık çalışanlarının sorunları dile getirildi. Barfüsserplatz'da yapılan konuşmalarda iltica hakları ve geri gönderilmeleri protesto eden konuşmalar yapıldı. Barfüsserplatz'dan hapishane önüne kadar yürüyen kitle, "Tutsaklara özgürlük" sloganı attı. Hapishane önünde yapılan konuşmadan sonra geri Theaterplatz'a dönerek yapılan konuşmaların ardından eylem bitirildi.