17 Mayıs 2024 Cuma

BEKSAV ve ESP Kale Kayış işçilerini ziyaret etti

BEKSAV, 4. Direniş Günleri Festivali kapsamında, direnişte olan Kale Kayış işçilerini ziyaret etti. ESP ve SKM'nin de katıldığı ziyarette direniş türküleri söylendi, halaylar çekildi.
Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) 4. Direniş Günleri Festivali kapsamında direnişte olan Silivri Kale Kayış işçilerini ziyaret etti. Ziyaret, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ile birlikte gerçekleştirildi.
 
'YÜZDE 60 ÜRETİM DURDU'
 
Kale Kayış direnişi sözcüsü Alihan Artürk, fabrikanın yanındaki direniş alanlarında 96 gündür, 115 kişiyle direndiklerini ve fabrikada yürüttükleri mücadele sayesinde yüzde 60 üretimin durduğunu belirtti.
 
'PATRON PARA KAYBETMEMEK İÇİN MASRAFLARI KISIYOR'
 
İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için grevde olduklarını ifade eden Artürk, "Patron para kaybetmemek için masraflardan kısıyor. Çalıştığımız iş kimyasal olduğu için en ufak masraftan kısma canımıza kast ediyor. Önlemsizlik yüzünden 6 ay arayla 2 arkadaşımız öldü" dedi. Artürk, direnişe başladıktan sonra yerlerine göçmen işçilerin alındığını belirtti.
 
'7 AYLIK BEBEK DARP EDİLDİ'
 
Artürk, direnişte olan 5 kadın işçinin ve 7 aylık bir bebeğin darp edildiğini aktardı. Polisin, bu darp karşısında sadece ifade aldığını, suçlulara karşı bir şey yapmadığını söyledi. 
 
'TÜM İŞÇİLER İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'
 
Direnişteki işçi Turgay Tosun, patronun direnişi kırmak için işçilere "sus parası" vermeye kalkıştığını söyledi. Diğer fabrikalardaki işçilerin dayanışma için yaptıkları yürüyüşe jandarmanın engel olmaya çalıştığını söyleyen Tosun, "Biz burada sadece kendi şartlarımız için değil, çevredeki tüm işçi kardeşlerimizin şartları için mücadele ediyoruz" dedi.
 
'CHP BURADA İŞVERENİ KARŞISINA ALMADI'
 
CHP'nin kendilerine "seçimi kazanalım yanınızdayız" dedigini söyleyen Tosun, "CHP, civardaki 450 işvereni karşısına almak istemiyor" diyerek, eleştirdi.
 
'DENETÇİLER PATRON YANDAŞI'
 
Tosun, CİMER'e yaptıkları şikayetler neticesinde fabrikaya denetlemeye gelenlerin, patronu aklamaya çalıştığını belirtti. Tosun, "Fazla mesai yaptığımızda ücret elden veriliyor. Şikayet ettiğimizde patron yandaşı denetçiler gelip sadece patrona bankaya yatırmiyorsunuz diye soruyorlar, patronda yatırıyorum diyor" dedi. Tosun,  2 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin ardından denetlemeye gelen iş güvenliği uzmanlarının ise patronun avukatlığına büründüğüne dikkat çekti.
 
Tosun, "Sermaye bizi fabrikada öldürmekle yetinmedi, bize Silivri'de sizi yaşatmam diyerek katilliğini gösterdi" dedi. İş kazalarının aslına cinayet olduğunu ve yaşanan kazaların kendini göstererek geldiğini kaydetti. 
 
Tosun son olarak, "Silivri'de belediye başkanından, kaymakamına, patronundan, yardakçısına tüm işçiler için mücadele ediyoruz" diye vurguladı.
 
'10 KİŞİDE OLSA KORKMAYA DEVAM EDECEKLER'
 
ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, işçilerin sesini yükseltmek, direnişe güç vermek için her adımı atacaklarını söyledi. Türk, "Bu direnişler patronları, sömürü sisteminin çarkına su taşıyanları korkutuyor. 10 kişide burada direnseniz korkmaya devam edecekler" dedi. 
 
'İŞÇİLERİN ÖRGÜTLÜ DURUŞU DÜZEN PARTİLERİNİ ZORA SOKUYOR'
 
SKM İstanbul İl Yürütmesi üyesi Gülcan Taşkıran, işçilerin örgütlü duruşu olmadığı sürece düzen partilerinin, patronların ekseninde olacağını söyledi. Patronların korkusunun direniş ve taleplerin diğer fabrikalara yayılması olduğunu ifade etti.
 
'HER ZAMAN EMEK MÜCADELESİNDEN TARAFIZ'
 
BEKSAV adına konuşan İnan Söker, direniş türkülerini işçilerle söylemek istediklerini kaydetti. Söker, her zaman işçilerin ve emek mücadelesinden taraf olduklarını vurguladı.
 
Konuşmaların ardından BEKSAV emekçileri tiyatro gösterimi yaptı, müzik dinletisi gerçekleştirdi. İşçilerle birlikte halaylar çekildi.
 
Ziyarette sık sık işçiler, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganını attı. Atılım Gazetesi'nin eki olan "İstanbul Sokakta" gazetesi de işçilere verildi.