2 Mayıs 2024 Perşembe

BEKSAV üyesi Demir'e ajanlık dayatılmasına tepki: Bunlar çetevari yöntemler

Polis tarafından alıkonularak ajanlık dayatılan tiyatro oyuncusu Ayşenur Demir'in avukatı, "Polis, çetevari yöntemler uygulayarak muhalif isimlere gözdağı vermeye çalışılıyor" dedi.

Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), üyeleri Ayşenur Demir'in polis tarafından alıkonularak, ajanlık dayatmasına maruz bırakıldığını açıkladı. Konuya ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına, Demir'in yanı sıra BEKSAV Eşbaşkanları Canan Kaplan ve Ahmet Uçar ile avukat Gülhan Kaya katıldı.

2 Ağustos'ta polis tarafından tacize maruz kaldığını ifade eden tiyatro oyuncusu Ayşenur Demir, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Saat 14.00 civarında Hasanpaşa Karakolu'nun yakınlarında bir simitçinin önünde üç polis tarafından durduruldum. Kimliğimi gösterdiğimde kalın bir dosya gösterdiler. Konuşmak istediklerini ve bir takım bilgiler vermemi isteyen polisler, tiyatro yaptığım BEKSAV eşbaşkanlarının da isminin geçtiği bir konuşma yaparak bilgi istediler benden."

GÖZALTI TEHDİDİ
Konuşma esnasında gözaltı tehdidinde bulunulduğunu aktaran Demir, polislerin kendisine, "Gece üçte ev baskını olur, bilgi vermezsen seni de alırız" tehdidinde bulunduğunu söyledi. Polislerin özel hayatına ilişkin bilgilere sahip olduğunu belli eden beyanlarda bulunduğunu paylaşan Demir, çalıştığı BEKSAV'ın yaşa dışı gösterilmeye çalışıldığını belirtti.

BEKSAV'A BASKI
Daha sonra konuşan BEKSAV Eşbaşkanı Canan Kaplan, polislerin kurumlarını yasa dışı göstermeye çalıştığını ifade ederek, "Bizim için devletin kaynaklarının israf edilmesine gerek yok. İsraf ettikleri kaynakları yangın uçaklarına sarf edebilir ya da kadın cinayetlerinde sinyal takip ederek kullanabilirler. Bizleri terörize edeceklerine kendi vatandaşlarının can güvenliğini sağlayabilirler" dedi.

YASA DIŞI YÖNTEMLER
Avukat Gülhan Kaya ise, son dönemlerde yasa dışı bilgi edinme ve darp gibi yöntemlerin arttığına işaret ederek, "Son yıllarda şu çok açık; gözaltı ve tutuklama muhalifler üzerinde sindirme politikası olarak sürdürülmekte. Çetevari yöntemler uygulayarak muhalif isimlere gözdağı vermeye çalışıyorlar, Ayşenur da bunun bir örneği" diye belirtti.

Yaşanan polis tacizinin yalnızca müvekkilline yönelik değil BEKSAV'a da yönelik bir saldırı olduğunu kaydeden Kaya, 3 polisin ellerini kollarını sallayarak suç işlemekten hiç çekinmemelerinin cezasızlık politikasının bir örneği olduğunu belirtti. Kaya, şöyle dedi: "Burada Ayşenur şahsında ihbarda bulunuyoruz, bu dosyalarda takipsizlik kararı verilerek yargılamanın dışında tutuluyorlar ama bir gün mutlaka hesabını verecekler, biz de bu olayın takipçisi olacağız."

İHD’ye başvurularını yaptıklarını söyleyen Kaya, polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.