5 Mayıs 2024 Pazar

'Bedeli ne olursa olsun, gözaltılar bizleri yıldıramayacak'

Diyarbakır'da gözaltına alınan ve aralarında sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü yöneticilerinin de bulunduğu kadınların serbest bırakılmasını isteyen kadınlar mücadelenin süreceğini vurguladı. 

Diyarbakır'da 25 Kasım gerekçesiyle kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların gözaltına alınmalarına yönelik tepkiler sürüyor. 

DERSİM
Dersim Kadın Platformu, Diyarbakır'da aralarında pek çok kadın örgütü, Sanat Sokak'ta basın açıklaması yaptı.

"Kadın mücadelesi engellenemez. Gözaltılar serbest bırakılsın"  yazılı pankartın açıldığı eylemin basın metnini Raife Yılmaz okudu. 

Kadınlar eylemde attıkları sloganlarla erkek ve erkek devlet şiddetine boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

İSTANBUL
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi ve Eğitim Sen, Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şube'de basın toplantısı düzenledi. 

"Kadınların özgürlük ve adalet mücadelesi engellenemez. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın" yazılı pankart toplantı salonuna asılırken basın metnini Eğitim Sen 1 No'lu Şube Kadın Sekreteri Pınar Kayışoğlu okudu. 

Okunan ortak basın metninde kadınlar, "kısıtlılık kararı" olan dosyada KESK ve Eğitim Sen üyesi pek çok kadının da bulunduğunu hatırlattı. Kadınlar hayatın her alanında erkek ve erkek devlet şiddetine maruz kalırken, siyasi iktidarın şiddeti önlemek yerine mücadele eden kadınlara yönelik baskılarla şiddeti kalıcı hale getirip cesaretlendirdiğini ifade edildi. İktidarın tekçi, gerici ve cinsiyetçi politikalarına karşı gelen kadınların gözaltına alınmasının, kadına yönelik şiddetin politikliğini kanıtladığını vurgulayan kadınlar, gözaltı zamanlamasının Newroz ve 1 Mayıs öncesine denk gelmesinin ise tesadüfi olmadığına işaret edildi.

Basın metninde şu ifadeler yer aldı: "Eril zihniyetin üzerimizde kurduğu sistematik tahakkümü kırmanın tek yolunun yine sürekli ve örgütlü kadın mücadelesini yükseltmekten geçmekte olduğunu biliyoruz. Bu mücadeleyi yürütürken karşımıza her türden engellemeler çıkacağının da farkındayız. Bedeli ne olursa olsun kadınların mücadelesini kriminalize etmeye yönelik gözaltılar, tutuklamalar, baskılar kadınları yıldıramayacak, korkutamayacaktır."