19 Mayıs 2024 Pazar

BDS Türkiye'den İsrail ve AKP'ye protesto: Filistin'e özgürlük, İsrail'e boykot

BDS Türkiye'nin çağrısıyla Taksim Tünel'de bir araya gelerek Galatasaray'a yürüyen kitle, İsrail devletinin Gazze'de gerçekleştirdiği katliamı protesto etti, AKP'nin İsrail ile tüm ilişkilerini kesmesini istedi.
BDS (İsrail'e Boykot Hareketi) Türkiye, İsrail devletinin Gazze'de dün gerçekleştirdiği katliamı protesto etmek için Taksim Tünel'de eylem yaptı.
 
"Kudüs Filistindir, Filistinlilerindir", "70 yıldır Nakba sürüyor, geri dönüş mücadelesi devam ediyor", "Filistin'e özgürlük, İsrail'e boykot", "İsrail ile doğalgaz anlaşmasına hayır" yazılı pankat ve dövizler açıldı.
 
Filistinlilerin de katıldığı eylemde, AKP'nin İsrail ile askeri, siyasi ve ekonomik tüm ilişkileri kesmesi istendi.
 
Eylemde Filistin bayrakları da açıldı.
 
Filistinli Nicolas Saafin Arapça yaptığı konuşmada, Filistin halkının Siyonist devletinin katliamlarına rağmen direnişten vazgeçmediğini belirtti. Saafin, "Görüş dönüş umudumuzu koruyoruz" dedi.
 
GALATASARAY'A YÜRÜDÜLER
 
Açıklamaların ardından kitle, "Filistin'de taş atan çocuklara selam", "Katil İsrail Filistin'den defol" "Kudüs Filistin halkınındır", "Diren Filistin seninleyiz" sloganlarıyla Galatasaray'a yürüdü.
 
BDS Türkiye adına açıklama yapan Mutlu Örs, İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çekti. 14 Mayıs 1948 tarihinde İsrail devletinin kurulmasıyla birlikte onbinlerce Filistinlinin yerlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Örs, İsrail'in saldırıları sürdüğü için dünya üzerinde Filistinli mülteci nüfusunun her geçen gün arttığını vurguladı. 
 
Gazze'nin on iki yıldır ağır abluka altına olduğuna, Batı Şeria'nın ise İsrail'in işgalinin altında olduğuna dikkat çeken Örs, Amerikan yönetiminin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını protesto etti.
 
Mutlu Örs, "Onlar ne yaparsa yapsın, Filistin halkı Kudüs'ten asla vazgeçmeyecektir" diye konuştu.
 
Örs, Filistinlilerin "30 Mart Toprak Günü"nden bu yana geri dönüş için direndiğini belirtirken, dünkü saldırılarda onlarca insanın katledildiğini vurguladı.
 
İsrail ile AKP arasındaki ilişkilere dikkat çeken Örs, başta doğalğaz anlaşması olmak üzere İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesini istedi.
 
Türkçe'nin ardından Arapça açıklama yapıldı.
 
BDS, Adana'da da eylem yaptı. BDS Adana Temsilcisi Nil Başak Nebioğlu, AKP iktidarına iki yıl önce İsrail’le varılan normalleşme anlaşmasını iptal etme ve başta doğalgaz işbirliği olmak üzere İsrail’le her türlü işbirliğinden vazgeçildiğini ilan etme çağrısı yaptı. 
 
Eylemde konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da, ABD’nin, Filistin halkın önemli bir gün olan Nakba’da ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasının provokasyon olduğunu ifade etti. BM’nin katliam karşısında sağır ve dilsiz olduğunu söyleyen Toğrul, “BM bugün devreye gitmeyecekse ne zaman girecek?” diye sordu.