19 Mayıs 2024 Pazar

Batman'ın köylerinde halk buluşmaları

HDP heyeti, Batman'a bağlı köylerde tecrit ve açlık grevine dikkat çekmek amacıyla halk buluşmaları gerçekleştirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, hapishanelerdeki açlık grevleri ve partileri hakkında açılan kapatma davasına karşı birçok köyde halk buluşması gerçekleştirdi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman milletvekilleri Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, yerine kayyum atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ile çok sayıda kişi buluşmalara katıldı.

Kozluk'a bağlı Bekirhan beldesinde halkla bir araya gelen HDP'liler, 3 koldan köy ziyareti gerçekleştirdi. HDP'liler, 11 Temmuz'da su kanalına girerek yaşamını yitiren İsa Üke'nin ailesinin yaşadığı Zilan'ı ziyaret etti. Partililer daha sonra Eskice (Xoxê), Satı (Dêle), Yanıkkaya (Simailka), Bacak (Bacaxê), Çevrecik (Kanîyaberê), Karpuzlu (Selivê), Parmakkapı (Huskut), Kavakdibi (Melkîşa), Ulaşlı (Şelmo), Danagözü(Baqînê), Taşoluk (Avaga), Dövecik (Malêgir), Konaklı (Kaynter), Ortaca (Celdeka), Yayalar (Kenik), Yukarı Kıratlı (Baştirma Jor), Pınarhisar (Aynhisar), Kamışlı (Şedirkê) ve Karaoğlak (Xedîrê) köylerini ziyaret etti. Ziyaretlerde köylülerin talepleri dinleyen HDP'liler ikramda bulunan köylülerin taleplerini dinledi.

Buluşmalar sırasında konuşma yapan HDP milletvekili Feleknas Uca, tecritle suç işlendiğine işaret ederek, uluslararası hukukun devreye konulması çağrısında bulundu. Açlık grevi eylemlerine dikkat çeken Uca, tutsakların talebinin hükümet tarafından görmezden gelindiğini ancak toplumun direnişiyle hükümetin adım atmak zorunda kalacağını vurguladı.

HDP milletvekili Necdet İpekyüz ise, partilerine yönelik açılan kapatma davasına değinerek, milyonlarca insanın oyunu alan bir partinin kapatılması yönünde karar vermek isteyen iktidarın meydanlarda demokrasiden dem vurduğuna işaret etti. İpekyüz, "Demokrasiye hasret kalmış bir ülkede kapatılma tartışması bile absürt görülürken, bugün dava açılmış durumda. Bugün Yargıtay Demirtaş'ın çağrısının suç teşkil edilmeyeceğini yönünde karar verdi" dedi.  

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, Karaoğlak (Xedîrê) köyünde bir evin bahçesinde tütünle uğraşan çiftçilerle birlikte çalıştı. Kapatılma davası, tecrit ve açlık grevleri konularına işaret eden Başaran, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Açlık grevlerine giren tutsakların sesine ses olunması gerektiğini kaydeden Başaran, bunun için herkesin elini taşını altına koyması gerektiğini belirtti. Başaran, HDP'nin kapatılması yönünde açılan davaya değinerek, milyonların oyunu alan bir partinin kapatılmaya çalışılmasının "iktidarın demokrasiden ne kadar korktuğunun" bir göstergesi olduğunu kaydetti.