26 Nisan 2024 Cuma

Batman'da Yılmaz Gümüş'ün akıbeti soruldu

Batman'da kayıp yakınları ve İHD'nin gerçekleştirdiği "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminde 1993 yılında kaybedilen Yılmaz Gümüş'ün akıbeti soruldu.
Kayıp yakınları, Batman Gülistan Caddesi'nde düzenledikleri eylemleri valilik tarafından yasaklanmasının ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi'nde 411. kez bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde, gözaltında kaybettirilenlerin yanı sıra Sur'da öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafı taşındı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar, kayıp yakınları ve insan hakkı savunucuları katıldı. 
 
Eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, son haftalarda siyasetçilere ve özgür basın emekçilerine yönelik yapılan gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. Yıldız, "Siyasetçilerin ve gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Kayıp yakınlarının eylemleri Batman'da başta olmak üzere diğer kentlerde de yasaklanmış durumdadır. Yasakların bir an önce sona erdirilmesini istiyoruz" dedi.
 
İHD Batman Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu Sözcüsü Zeki Tangüner, 1993 yılında kaybedilen Yılmaz Gümüş'ün hikayesini anlattı. İHD kayıtlarındaki baba Fahrettin Gümüş'ün aktarımlarını anlatan Tangüner, "Batman'da bir fotoğraf stüdyosunda çalışıyordu. 21 Ekim 1993 günü çalıştığı işyerinden, saat 09.00'da Yeşiltepe Mahallesi'ndeki bir ilkokulda fotoğraf çekimi yapmak için ayrılmıştı. O günden beri kendisinden haber alamadık. Babası Fahrettin Gümüş'ün aktardığına göre oğlum Yılmaz, kaybedilmeden 1 ay kadar önce Batman Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmıştı" diye konuştu. Gümüş'ün yıllarca oğlunu aradığını anlatan Tangüner, "Geçmişte olduğu gibi, bugün de siyasal iktidarın kim olduğuna bakmaksızın, aynı soruyu sormaya devam edeceğiz" dedi.