4 Mayıs 2024 Cumartesi

Batman'da Şimoni Diril'in akıbeti soruldu

İki yıldır bulunmayan Şimoni Diril için düzenlenen Batman'daki 512. kayıp eyleminde, Diril'in fail ya da faillerin yargılanması istendi. 

Batman'da kayıp yakınları ve İHD Şube üyeleri, 512. haftasına ulaşan eylemlerinde yaşadıkları Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde 8 Ocak 2020'de ortadan kaybolduktan 70 gün sonra cenazesi bulunan Şimoni Diril'in fail ya da faillerini ve 739 gündür haber alınamayan eşi Hürmüz Diril'in akıbetini sordu.

Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan kayıp yakınları ve İHD'liler, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankart açıp, kayıpların fotoğrafı taşıdı. 

İHD Şube Yöneticisi Avukat Yunus Bağış, 90'lı yıllardaki çatışmalı süreçte kaybedilen binlerce insanın ve bugün hala kaybedilmeye devam edilen kayıpların akıbetini sormaya devam ettiklerini söyledi. Kaybedilme olaylarının açığa çıkartılarak faillerinin yargılanmasını ısrarla talep ettiklerini kaydeden Bağış, Diril çiftinin operasyonların yaşandığı bir ortamda kaybolmasının anlaşılır ve kabul edilir bir durum olmadığını ifade etti.

Bağış, "Bir insan 2 yılı aşkın süredir bulunamıyor ve akıbeti belirlenemiyor. Akıbetinin belirlenememesinde en başından beri etkin soruşturma yürütmeyen adli mercilerin ihmali veya yargıya hükmeden güçler bulunmaktadır. Cezasızlık politikasının sonucu olarak da failler hala aramızda dolaşmaya devam ediyor" dedi.
 
90'lı yıllarda başlayıp günümüze kadar tüm ağırlığıyla devam eden faili meçhullere, gözaltında kayıp ve işkencelere, köy yakmalara, zorunlu göçlere ve ağır yaşam hakkı ihlallerine sırt çevirmeden sorumluluklarının bilinciyle mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Eylem oturma eylemiyle son buldu.