5 Mayıs 2024 Pazar

Batman'da kayıp yakınları Roboski'de katledilenleri andı

Batman'da kayıp yakınları 422. eylemlerinde Roboski katliamında hayatını kaybeden 34 kişiyi andı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla Gülistan Caddesi'nde yaptıkları eylemin yasaklanması nedeniyle 422 hafta eylemlerini İHD Batman Şube binasında gerçekleşti.
 
Kayıp yakınları ve insan hakkı savunucularının katıldığı eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı yere serilirken kayıpların fotoğrafları taşındı. İHD Batman Şube Başkanı Devran Yıldız eylemlerine izin verilerek 2019'da Gülistan Caddesi'nde olmak istediklerini dile getirdi.
 
422. haftasında 7 yıl önce Roboski'de TSK savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilen 34 kişi anıldı. Basın açıklamasını okuyan Mehmet Zeki Tangüner "Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 gecesi saat 21.39 ile 22.24 arasında TSK tarafından Irak sınırından geçen köylülere 4 bomba atıldı. Grupta çocukların da olduğu 38 köylü ve en az 50 katır bulunuyordu. Bombardıman sonucu 34 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden 19'u, 18 yaşından küçüktü. Hayatını kaybedenlerin yarısından fazlası Encu ailesindendi. Katliam, gece boyunca ve sabah saatlerinde haber kanallarında yer almadı. Ana akım medya, ertesi gün Genelkurmay Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan duyuruya kadar konuya yer vermedi" diyerek yaşananları hatırlattı.
 
Tangüner, "Bilerek ve kasten 34 sivil vatandaşın katillerini bulup yargılamak yerine kaybetmiş olan Roboski'li aileleri cezalandırmak devletin yaklaşık 100 yıldır bölgeye ve bölge halkına olan yaklaşımının açık bir tezahürüdür" diye kaydetti.
 
Roboski ailelerinin ve insan hakları savunucularının mücadelesinin devam edeceğini vurgulayan Tangüner, "Buradan bir kez daha yineliyor, 7 yıl önce yitirdiğimiz bu gencecik insanları saygı ile anıyoruz" dedi.