28 Nisan 2024 Pazar

Batman'da kayıp yakınları Hacı Ahmet Er'in akıbetini sordu

Batman'da kayıp yakınları, 15 Ağustos 1995 yılında Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde kaçırılan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Hacı Ahmet Er'in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, bu haftaki eylemde 15 Ağustos 1995 yılında Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde kaçırılan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Hacı Ahmet Er'in akıbetini sordu.

Dernek binasında gerçekleştirilen eyleme katılan aileler, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. İHD Batman Şubesi yöneticisi Metin Yoksu, yıllardır sorumluların bulunup, yargılanması umuduyla seslendiklerini belirterek, hakikatlerin araştırılması ve adaletin sağlanması ile ilgili bir komisyonun kurulmasını gerektiğini kaydetti.

Yoksu, 15 Ağustos 1995 tarihinde Kurudere köyünde başlatılan operasyonda çatışma çıktığı ve askerlerin köye baskın düzenlediğini belirterek, "Hacı Ahmet Er'in oğlu Adnan, ev eşyalarını taşımak için komşu köy Kavşak'a (Blêcan) katır bulmak için gider. Adnan'ın gittiği sırada, iki köy arasında silah sesleri duyulur. Silah seslerinin gelmesi üzerine ailesi Adnan için kaygılanmaya başlar. Hacı Ahmet Er ve kardeşi Hacı Mirap Er, Adnan'ın peşinden Kavşak köyüne gider. Operasyona çıkan askerler, Er kardeşleri gözaltına alır ve Işıklı (Serêsêvê) Köyü karakoluna götürürler. Olaydan bir kaç gün sonra ağır işkencelere maruz kalan Hacı Mirap Er, köyü terk etmesi şartıyla askerler tarafından serbest bırakılır. Aile Hacı Mirap Er ile birlikte gözaltına alınan kardeşi Hacı Ahmet Er'in de serbest bırakılacağını düşünürler. Ancak Hacı Ahmet Er'den bir daha haber alınmaz. Birkaç yıl sonra aile Hacı Ahmet Er'in akıbetinin ortaya çıkarılması için davacı olur, ancak bu girişimden her hangi bir sonuç alınamaz. Hacı Ahmet Er 26 yıldır kayıp ve akıbeti hala meçhul" dedi.