19 Mayıs 2024 Pazar

Batman'da kayıp yakınları Aslan'ın akıbetini sordu

Batman'da kayıp yakınları 1995 yılından bu yana kayıp olan Mehmet Emin Aslan'ın akıbetini sordu.
Batman'da İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartının yere serildiği eylemde, kayıpların yanı sıra Sur'da öldürülen kayıpların avukatı Tahir Elçi'nin fotoğrafı taşındı. Kayıp yakınları bu hafta 1995 yılından bu yana kayıp olan Mehmet Emin Aslan'ın akıbetini sordu.
 
İHD Şube binasında yapılan eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, eski Vali Ahmet Deniz'in kayıp yakınlarının eylemini yasakladığını hatırlatarak, "Umarız yeni atanan Vali Hulusi Şahin, eski valiyi aratacak uygulamalar yapmaz ve kayıp yakınlarının eylemine artık izin verir" diye konuştu.
 
Yıldız'ın ardından İHD yöneticilerinden Zeki Tangüner, kayıp Mehmet Emin Aslan'ın hikayesini anne Makbule Aslan'ın anlatımlarıyla dile getirdi. Mardin'in Dargeçit ilçesinde askerlerce 7 Ekim 1995 tarihinde Mehmet Emin Aslan'ın gözaltına alındığını belirten Tangüner, ailenin bir hafta sonra Dargeçit Kaymakamlığı'na, Cumhuriyet Savcılığı'na ve Tabur Komutanlığı'na dilekçe ile başvuruda bulunduğunu söyledi. Başvurular sonucu aileye, "Oğlunuzun nerede olduğunu bizde arayacağız. Siz de aramaya devam edin" diye yanıt verildiğini ifade eden Tangüner, anne Aslan'ın şu anlatımlarını hatırlattı: "O günden beri aramadığımız sormadığımız yer kalmadı. 23 yıldır oğlumdan haber alamadım. Bir annenin acılarını, duygularını ancak böylesi bir olayı yaşayan anneler bilir, başkası bilemez. Tüm bu acılara rağmen diyorum ki eğer oğlum yaşıyorsa neredir? Ölüyse kemikleri nerededir? Bana göstersinler. O dönemde bölgede görev yapan askeri ve sivil yöneticiler oğlumun kaybolmasından sorumludurlar."
 
Açıklamanın ardından grup, beş dakikalık oturma eylemi düzenledi.