6 Mayıs 2024 Pazartesi

Batman'da kadınlar alana aktı: Sarayları kadınlar yıkacak

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Batman'da buluşan kadınların coşkusu miting alanını doldurdu. İki yıldır bulunmayan Gülistan'ı unutmayan kadınlar "Gülistan Doku'ya ne oldu" diye sordu. Kadınlar miting alanında halaylarla bekleyişini sürdürüyor. Söz alan DBP Eşbaşkanı Aydeniz, sarayları kadınların elleriyle yıkılacağını kaydetti. 

Batman'da kadınlar Kültür Mahallesi 8 Mart Kadın Parkı'nı coşkuyla bir araya geldi. Tevgera Jınên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde  yapılacak mitinge Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Batman Barış Anneleri Meclisi, HDP ve DBP il ve ilçe örgütleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Batman bileşenleri, Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), demokratik kitle örgütleri ve yüzlerce kadın rengarenk yöresel kıyafetleriyle katıldı.

Miting alanındaki sahneye, "Dem dema azadiya jınan e" pankartı asılırken alan sarı, kırmızı, yeşil, mor ve beyaz flamalarla donatıldı.

2 yıldır bulunmayan Gülistan Doku'yu da unutmayan kadınlar ellerindeki dövizlerle "Gülistan Doku'ya ne oldu" diye sordu. 

Ayrıca kadınlar ellerinde, "Jın jiyan azadi" yazılı bayraklar, "Hasta tutsaklara özgürlük", "Bijî berxwedana jınan" ve "Yeter artık zaman özgürlük zamanı"  dövizleri taşıdı.

Kadınlar sık sık, "Jin jiyan azadi" ve "Hasta tutsaklar onurumuzdur" sloganları attı.

UCA: JİN JİYAN AZADİ TÜM DÜNYA KADINLARINA İLHAM OLDU
Kadınların 8 Mart'ını kutlayarak konuşmasına başlayan Feleknas da tarihi günler yaşandığını belirtti. Kürt kadınlarının yıllardır mücadele yürüttüğünü kaydeden Uca, bunun sonucunda da "jin jiyan azadi” sloganının tüm dünya kadınlarına ilham olduğunu ifade etti. Uca, "Dünyadaki tüm kadınlar mücadele azmini Kürt kadınlarından alıyor. Yüzyıllar önce kalkıp kadınların özgürleşmesine izin vermeyeceklerini ve kadınları hapsedeceklerini söylediler. Fakat şu an bakıyoruz ki kadınlar hem özgür hem de meydanda yerini alıyor. Burada bulunan her kadının her annenin yüreği yanıyor. Buna rağmen asla zulme karşı boyun eğmedi ve mücadelesine devam ederek baş eğmeyeceğini söylüyor. Bunca yıldır devam eden mücadelede tek bir hedefimiz vardı; kadını ve toplumu özgürleştirmektir. Bunun için de annelerimizin rolü büyüktür ve bu annelerimiz sadece toplumu değil aynı zamanda sistemi de değiştirecek. Bu duruşunuz vakti az kalanları da paketleyip gönderecektir. Zaman kadın özgürlük zamanıdır” dedi.

'İMRALI'YA GİT SORUNLARI ÇÖZ'
Uca, "Cezaevinde Garibe Gezer şahsında tutsak olan eşbaşkanlarımıza, milletvekillerimize, yoldaşlarımıza ve İmralı'ya selam gönderiyoruz. Buradan sesleniyoruz; Cezaevlerinin kapılarını açacağız tabi Sayın Öcalan'ın içinde bulunduğu cezaevinin de…  Silahların susması ve barışın gelmesi için İmralı'nın kapılarının açılması gerekir. Kürt sorununun tek çözümü tekrar görüşmelerin sağlanmasıdır. Sayın Öcalan son görüşmesinde ne dedi, bir haftada Kürt sorununu çözebileceğini söyledi. Fakat devlet ne yaptı? Kürtlere karşı topyekün savaş ilan etti. Amerika'ya ya da başka yere gitmene gerek yok İmralı'ya git orada tüm sorunların çözüm adresi orasıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmanın ardından sanatçı Özlem Bağlayan şarkılarını seslendirdi.

AYDENİZ: DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise bugün dünyanın her yerinde kadınların isyan, zılgıt ve halaylarıyla özgürlüğe yürümek için alanları doldurduklarını kaydetti. Kadınların bir haftadır sokak sokak, mahalle mahalle tecride, katliama, tecavüze, tacize, yoksullaştırmaya ve yok sayılmaya karşı her alanı kadın rengine dönüştürdüğüne dikkat çeken Aydeniz, "Kadınlar bu renklerinden asla vazgeçmeyeceğini söylüyor. Selam olsun direnen kadınlara. Dünyada, Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan'da kadına dönük yok sayılma politikaları uygulanıyor. Ekonomik krizin yükünü en çok kadınlar çekiyor. Bunun faturasını da kadınlara ödetmeyi düşünüyorlar. Nedeni de yönetmeyi bilmeyen erkek devlet zihniyetidir. Kadınlar asla yalnız olmayacak her yerde kadınlarla dayanışma içerisinde olup yan yana olacağız” sözlerine yer verdi.

"Nerede bir kadın kazanımı varsa oraya saldırıyorlar” diyen Aydeniz, "Kadınlar bin bir mücadele ile bütün kazanımlarını bedeller ödeyerek elde ettiler. Bu kazanımları için bugün her yerde alanları doldurdular. Faşist iktidarlar da kazanımları yok etmekle meşguller. Eş bakanlık sistemine saldırıp, İstanbul Sözleşmesi'ni feshediyorlar. Nafakayı ortadan kaldırmak istiyorlar. Buradan Batmanlı kadınlarla birlikte diyoruz ki asla vazgeçmeyeceğiz. Kazanımlarımızı bırakmayacağız. Kürt kadınlarının eşbaşkanlık sistemi Türk ve dünya kadınlarına armağanıdır. İktidar bir yandan da asimilasyon politikaları devreye koyuyor fakat buna karşı anneler başta olmak üzere Kürt kadınları asla vazgeçmedi. Anadilimiz kırmızı çizgimizdir diyoruz. Nasıl ki analar ve kadınlarımız bugüne kadar dilimizi getirdiyse bundan sonra da böyle devam edecektir” şeklinde konuştu.

'CEZAEVLERİ ÖLÜM EVİNE DÖNDÜ'
Aydeniz, şöyle devam etti: "İktidar bir yandan da kendini cezaevleri üzerinden var etmeye çalışılıyor. Cezaevleri ölüm evlerine döndü. Siyasi tutsaklar insanlık dışı muamelelerle karşı karşıya kalıyor. Bu işkenceye ve baskıya en çok kadın tutsaklar maruz bırakılıyor. Buradan Garibe Gezer'e selam olsun diyoruz. Siyasi rehineler nasıl ki cezaevlerinde direniyorsa bizler de her yerde cezaevinin sesi olacağız. Başta Aysel Tuğluk olmak üzere bütün hasta tutsaklar serbest bırakılmalıdır. ATK grubu raporların altına ölümlere imza atıyor. Siyasi tutsaklar yalnız değil ve her yerde mücadelemizi devam ettireceğiz.
 
'KADINLAR OLARAK HER YERDE MÜCADELE EDECEĞİZ'
İmralı'da başlayan ve her alan yayılan bir tecrit söz konusudur. Bu tecrit Kürt sorununun çözümsüzlüğünün derinleşmesinden kaynaklanıyor. En çok tecride karşı kadınlar mücadele ediyor ve edecektir. Dünyada yaşanan kaosa bir çözüm sunuluyor; bu çözüm ve paradigmanın adresi Sayın Abdullah Öcalan'dır. Özgürlük koşulları oluşturana kadar Kürtler ve kadınlar sesini yükseltecektir. Tecrit demek daha çok gözyaşı, savaş ve tehdittir. Kadınlar olarak her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz.

'SARAYLAR KADIN ELİYLE YIKILACAK'
Kürt halkının iradesi yok sayılmaya çalışılıyor. Semra Güzel'in vekilliğini düşürerek bizi demokratik siyasetin dışında tutmak istiyorlar. Ama biz demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğiz. Kürt halkının gasbına 'evet' diyenlerle birlik olmaz diyoruz. Semra Güzel Kürtlerin ve Kürt kadınlarının iradesidir. İktidardan muhalefete biz kimseye mecbur değiliz ne statükoya ne de iktidara. Bizim yolumuz 3. yoldur. Kürt kadınları demokratik ittifakta üçüncü yol siyasetinin öncüsü olarak mücadele edecektir. Kadınlar mücadeleden vazgeçmedikçe erkek egemen devlet sistemine yer yok diyoruz. Kadınlar olarak birlik mücadelesini her yerde yükseltmeye devam edeceğiz. Sarayların yıkılması kadınların eliyle olacak. 8 Mart'ta alanları dolduran kadınlar faşizmi yerle bir edene kadar mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Bunu Batman'dan bir kere daha söylüyoruz.”

Miting yapılan konuşma ve sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.