1 Mayıs 2024 Çarşamba

Batman'da kadına yönelik hak ihlalleri

İHD Batman Şubesi Kadın Komisyonu, Batman'da kadına yönelik hak ihlalleri hakkında basın toplantısı düzenledi. 

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Kadın Komisyonu tarafından kadın haklarına ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Basın metnini okuyan Şube Eşbaşkanı Deniz Kaya ve Kadın Komisyonu Sözcüsü Güllbahar Kaya, Batman'da kadınlara yönelik hak ihlalleri hakkında bilgi verdi. 

2021'in ilk 11 ayında erkeklerin en az 290 kadını, 30 çocuğu katlettiği belirtilen açıklamada, 193 kadının ölümünün şüpheli olarak basına yansıdığı kaydedildi. Erkeklerin 89 kadına tecavüz işkencesinde bulunduğu ve 412 kadını taciz ettiği, 642 kadını da seks işçiliğine zorladığı dile getirilen açıklamada, erkeklerin 732 kadına şiddet uyguladığı, 171 çocuğu istismar ettiği vurgulandı. 

Batman özelindeki kadın haklarına yönelik hak ihlalleri ise şöyle aktarıldı: "5 kadın intihar etti, 1 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti, 2 kadın öldürüldü, 2 kadın trafik kazasında hayatını kaybetti, 1 kadın ateşli silahlı saldırı da ağır yaralandı ve 1 zihinsel engelli kadına tecavüz edildi."

Cezasızlığın bu coğrafyada başta kadın ve çocukların yaşam hakkı olmak üzere genel hak ihlallerinin en büyük zırhı olduğu kaydedilen açıklamada, "Kamunun gücünü arkasına alarak bu suçları işleyen hiçbir failin etkili bir ceza aldığına şahit olmadık. İpek Er davası da bunun kanıtlarından biri oldu. Musa Orhan cinsel saldırı davasında 10 yıl hapis cezası aldı, adli kontrol kararı sonrası cezaevine girmeyecek. 18 yaşındaki İpek Er'e cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan eski uzman çavuş Musa Orhan, tutuksuz yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ‘Karara ilişkin mahkeme heyeti tarafından karara bir şerh düşüldü. Bu şerh, failin tutuklanması yönünde olması gerekirken, beraatını istemeye yönelik bir şerhti. Kamu gücünü kötüye kullanmaya yönelik ise hiçbir cezai yaptırım uygulanmadı ve ceza konusu bile olmadı. Kolluk kuvvetlerinin kamunun gücüne güvenerek özellikle bölgemizde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik olan taciz, tecavüz ve baskısını kabul etmiyoruz. İpek Er ve nice diğer kadınlar için adalet demeye devam edeceğiz" denildi.