19 Nisan 2024 Cuma

Batman'da, 'Gülistan Doku nerede' eylemi

506. haftasında kameralarla dolu ve asker, polis ablukasındaki Dersim'de kaybolan ve iki yıldır bulunmayan Gülistan Doku'nun akıbetini soran İHD Batman Şubesi, cezasızlık politikasının sürdüğünün altını çizdi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla düzenlediği eylemler 506. haftasında. Bu hafta 5 Ocak 2021 yılında kaybedilen ve bir türlü bulunmayan Gülistan Doku'nun akıbeti soruldu. 

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Basın metnini okuyan İHD Batman Şubesi üyesi Mahfuz Akgül, Gülistan kaybolalı 700 gün olduğunu hatırlattı.

Gülistan'ın ailesiyle birlikte arkadaşları ve insan hakları kurumlarını akıbetini sormak için çok sayıda eylem yaptığını ve ilgili mercilere defalarca başvuruda bulunmasına rağmen hem adli hem de idari mekanizmaların hiçbir şey yapmadığına dikkat çeken Akgül, "Gülistan'ın kaybolmasındaki baş şüpheli Zaynal Abakarov'un ifadesi bile ancak tepkiler üzerine kaybolma olayından günlerce sonra alındı. Peki, Gülistan'ın bulunması için gerekli işlemleri yerine getirmeyen yargı ne yaptı? Henüz soruşturma tamamlanmadan ve evde kriminal inceleme yapılmadan 7 Mart 2020 tarihinde baş şüpheli Zaynal Abakarov'un üvey babası eski polis Engin Yücel'in evlerini taşımasına engel olurken süpürge makinesinin kırılmasına neden olduğu gerekçesiyle abla Aygül Doku hakkında 'mala zarar verme' iddiasıyla dava açıldı. Destek amacıyla gelenlerin, adliyeye girişleri engellendi ve dava 20 Ocak 2022'ye ertelendi" dedi. 

Kameralarla dolu ve polis, jandarma kuşatmasında olan Dersim'de genç bir kadının kaybolmasının ve iki yıldır bulunmamasının anlaşılır ve kabul edilir bir yanının olmadığının altını çizen Akgül, şöyle devam etti: "Akıbetinin belirlenememesinde en başından beri etkin soruşturma yürütmeyen adli mercilerin ihmali bulunmaktadır. Gülistan Doku'nun kaybedilmesinin üzerinden 700 gün geçti ancak etkin bir soruşturma yürütülmedi ve yargılamaya ilişkin bir ilerleme kaydedilmedi. Cezasızlık politikasının sonucu olarak da failler hala aramızda dolaşmaya devam ediyor. 90'lı yıllarda başlayıp günümüze kadar tüm ağırlığıyla devam eden faili meçhullere, gözaltında kayıp ve işkencelere, köy yakmalara, zorunlu göçlere ve ağır yaşam hakkı ihlallerine sırt çevirmeden sorumluluklarımızın bilinciyle mücadele etmeye devam edeceğiz."