19 Nisan 2024 Cuma

Batman'da gazeteci Çetin Abayay'ın failleri soruldu

Batman'da yapılan "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminde Özgür Halk Dergisi Batman Temsilcisi Çetin Abayay'ın faillerini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 429.sunu dernek binasında gerçekleştir9di.
 
Eyleme HDP Batman Milletvekilli Ayşe Acar Başaran, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri de katıldı. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde, bu hafta Mayıs 1992’de düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren Özgür Halk Dergisi Batman Temsilcisi Çetin Abayay'ın failleri soruldu. 
 
İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Zeki Tangüner, Özgür Halk Dergisi Temsilcisi olması nedeniyle defalarca gözaltına alındığını belirttiği Abayay'ın hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı şöyle anlattı:
"29 Temmuz 1992 günü saat 19.30'da evine giderken saldırıya uğradı. İkisi 18-19 yaşlarında, biri 25 yaşlarında olan üç saldırgan, daha sonra Çetin Abayay'ın yanındaki arkadaşına da ateş etmek istedi ama silahları tutukluk yapınca kaçtılar. Kurşunlanarak ağır yaralanan Çetin Abayay, Batman Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 30 Temmuz günü saat 10.00'da yaşamını yitirdi. Abayay'ın bugüne kadar failleri bulunmadı."
 
Karanlıkta kalan binlerce kayıp ve binlerce faili meçhul cinayetleri işleyen failler yargılanmadıkça, bu ülkede toplumsal barışa ulaşmak mümkün olmayacağını söyleyen Tangüner’in, "Biliyoruz ki susmak kaybedenleri cesaretlendiren politik bir tercihtir, susmayacağız. Adalet ve hakikat arayışımızda ısrarcı olacağız" sözleriyle eylem sona erdi.