27 Nisan 2024 Cumartesi

Batman ve İzmir'de kaybedilen kadınlar için eylem

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Batman ve İzmir'de kaybedilen ve katledilen kadınlar için açıklama yapıldı. Mücadelenin süreceği vurgulandı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu ve İHD Batman Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon bu hafta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kaybedilen kadınlar için eylem yaptı. 

BATMAN
Batman'da 519. açıklamada "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart ve kaybedilenlerin fotoğraflarıyla Gülistan Caddesi'nde düzenlendi. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in de katılımıyla gerçekleşen eylemin metnini Rümeysa Deniz Kaya okudu. 

Silopi'de katledilen ve cansız bedeni yedi gün boyunca sokak ortasında Taybet İnan'ın faillerini soran Kaya, özyönetim direnişi sırasında 7 gün 7 gece boyunca İnan'ın sokak ortasında bekletildiğini hatırlattı. İnan'ın çocuklarının olay anına ilişkin sözlerini aktaran Kaya, "Annem tamı tamına 7 gün sokakta kaldı. Hiçbirimiz uyuyamadık, köpekler gelir, kuşlar konar diye, o orada yattı biz 150 metre ilerisinde öldük" dedi. 

Geçmişte olduğu gibi bugün de iktidarın kim olduğuna bakmaksızın aynı soruyu sormaya devam edeceklerini dile getiren Kaya, "Kayıplarımız nerede, failler nerede, faillerden ne zaman hesap sorulacak? Kaybedilenlerin akıbetinin biran evvel ortaya çıkarılmasını ve sorumluluğu olan herkesin hesap vermesini istiyoruz. Bir kez daha çağrı yapıyoruz; acılı anaların yüreklerini bir nebze rahatlatmak için Cumartesi Anneleri'nin kayıp çocuklarına ne olduğunun araştırılmasını, ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin temizlenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

İZMİR

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu da Konak'taki eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. 21 kadının kaybedildiği hatırlatılan açıklamada, yetkililere su sorular yöneltildi:
🔹 "1991 yılında Cizre'de gözaltına alındıktan sonra yol yapım çalışması sırasında kemikleri bulunan Makbule Ökdem'e ne oldu ?
🔹 1992 yılında Dersim'de gözaltına alındıktan 8 gün sonra gözleri çıkarılmış, kulakları kesilmiş, vücudu parçalanmış işkenceden tanınmaz haldeki bedeni Elazığ Karşıyaka Kartepe mevkiinde gömülü bulunan, Ayten Öztürk'e ne oldu?
🔹 1992 yılında Mardin, Derik, Üçyol kavşağında bulunan Çeliksel Dinlenme tesislerinde katıldığı bir mitingde, askerlerin kalabalığa ateş etmesi sonucu yaralı olarak 2 kişiyle birlikte gözaltına alınan ve ailenin tüm çabalarına rağmen kendisinden ve yanındaki iki kişiden bir daha haber alınamayan 24 yaşındaki Rıdda Yavuz'a ne oldu?
🔹1993 Yılında Mardin/Nusaybin ilçesi Duruca(Kortven) köyünde yaşayan kapatılan HEP'in Nusaybin İlçe Örgütü çalışanı olan ve Hizbullah tarafından başına çuval geçirilerek kaçırılan, kendisinden bir daha da haber alınamayan 22 yaşındaki Sedika Dal'a ne oldu?
🔹 1993 Yılında Bitlis/Tatvan/Wanik köyündeki evlerinden kardeşi Ramazan ile birlikte askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hamide Şarlı'ya ne oldu?
🔹 1994 Yılında Dersim/Mirik'te köye yapılan askeri operasyon sonrası kendilerinden bir daha haber alınamayan Hatun Işık, Yeter Işık, Elif Işık, Gülizar Serin ve onun 3 yaşındaki kızı Dilek Serin'e ne oldu?
🔹 1994 Yılında İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Lütfiye Kaçar'a ne oldu?
🔹 1994 Yılında Muş'un Hasköy ilçesine bağlı Ortaç Köyü'nde hayvanlarını otlatmak için gittikleri zirket yaylasında askeri bir operasyonun ortasında kalan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Gülnaz Tatu ve Kadriye Tatu'ya ne oldu?
🔹 1995 Yılında Ankara'da gözaltına alınan , işkence görmüş bedeni 76 gün sonra Kırıkkale Kimsesizler mezarlığında ‘Kimliği Meçhul Kişi' olarak gömülü  bulunan Ayşenur Şimşek'e ne oldu?
🔹 1995 Yılında Diyarbakır/Bismil'de gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber  alınamayan Hatice Şimşek'e ne oldu?
🔹 1996 Yılında Diyarbakır/Bağlar'daki ev baskınında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Şükran Daş'a ne oldu?
🔹 1996 Yılında Diyarbakır'da eşi Mahmut ile birlikte gözaltına alınan ve 2 yıl sonra Cizre Asri Mezarlığı'na ‘Kimliği Meçhul Kişi' olarak gömüldüğü anlaşılan ancak mezar yeri hala açıklanamayan Fahriye Mordeniz'e ne oldu?
🔹 1997 Yılında Kulp/Diyarbakır yolunda otomobilleri durdurulduktan sonra eşi Orhan ile birlikte Beyaz Toros ile kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Zozan Eren'e ne oldu?
🔹 1998 Yılında İzmir/Çeşme/Alaçatı'da üç arkadaşı ile birlikte gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Neslihan Uslu'ya ne oldu
🔹 1998 yılında Hizbullah tarafından Mersinde kaçırıldıktan 18 ay sonra, işkence görmüş bedeni Konya Meram'daki bir villanın bodrumunda gömülü bulunan Konca Kuriş'e ne oldu?
🔹 Son olarak her yeri mobesa kameraları ile dolu küçük bir yerleşim yeri olan Dersim'de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana bir annenin , bir kızkardeşin çığlığı olan Gülistan Doku nerede? sorusuna tüm yetkililer kulak tıkamış . Biz soruyoruz küçücük şehirde iki yıldan fazladır bulunamayan Gülistan Doku'ya ne oldu?"

Kaybedilen kadınlar için adalet istemekten vazgeçilmeyeceğinin altı çizilen açıklamada, "Kişilerin yaşam hakkını korumak devletin sorumluluğundadır. Devlette devamlılık olduğuna göre kaybetmede sorumlulukları olan kişi ve yöneticilerin bulunup yargılanmasını istiyoruz ve isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.