5 Mayıs 2024 Pazar

Batman Hapishanesi'ndeki tutukluların bir kısmı sürgün edildi

Batman M Tipi Hapishanesi'nde kalan tutuklular infaz yasasındaki ayrımcılığa karşı dün akşam saatlerinde isyan etti. Askerler biber gazıyla saldırırken, bazı tutukluların çevre illere sürgün edildği bildirildi.

Batman M Tipi Hapishanesi'nde kalan tutuklular infaz yasasındaki ayrımcılığa karşı dün akşam saatlerinde çıkardığı isyan ile birden fazla koğuşu ateşe verdi. Koğuşların ateşe verilmesi ile birlikte tutuklular "isyan" sloganları atarken, sloganlar hapishane çevresinden de duyuldu. İsyanın başlaması ile birlikte hapishaneye çok sayıda ambulans, itfaiye sevk edilirken hapishane çevresi ise çevik kuvvet ve özel harekat polisleri ile ablukaya alındı.

TUTUKLU YAKINLARI HAPİSHANEYE AKIN ETTİ
İsyanın kent merkezinde duyulması ile tutuklu yakınları hapishaneye akın etti. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar hapishane önünde bekleyen halk yetkililerin açıklama yapmasını istedi. Tutuklu yakınlarına herhangi bir açıklama yapılmazken gecenin ilerleyen saatlerinde hapishaneden dumanların yeniden yükselmeye başladı. Saatler ilerledikçe hapishane çevre illerden çok sayıda hapishane aracı sevk edildi.

Koğuşlarda çıkan yangın söndürülürken, askerler tutuklulara biber gazıyla saldırdı. Yangının söndürülmesinin ardından bazı tutuklular çevre illerdeki hapishanelere sürgün edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tutukluların sağlık durumunu kontrol etme talebinde bulundu. Yapılan başvuruya yanıt verilmezken, hapishane önündeki kitle dağıldı.

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Batman M Tip Hapishanesi'nde çıkan isyana ilişkin açıklama yaptı. Başsavcılık yaptığı açıklamada "Batman M Tipi Cezaevi'nde yaşanan olay kontrol altına alınmış olup olayda herhangi bir yaralanma veya can kaybı bulunmamaktadır" denildi.