28 Mart 2024 Perşembe

Batman 8 Mart mitingi: Leyla'nın talebi talebimizdir

Kadınlar, Batman'daki 8 Mart mitingine göğüslerinde Leyla Güven'in fotoğrafları ile gelirken, miting boyunca tecrit karşıtı ve açlık grevi direnişlerini selamlayan mesajlar verildi.
Batman'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi gerçekleştirildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Remziye Tosun, Ayşe Acar Başaran, sanatçı Pınar Aydınlar, Barış Anneleri, HDP Batman Belediyesi Eşbaşkan adayı Songül Korkmaz ile tüm ilçe belediye eşbaşkan adaylarının katıldığı mitinge binlerce kadın katıldı.
 
"Yaşamak, yaşatmak haklarımız ve hayatlarımız için alanlardayız" pankartının asıldığı platform mor beyaz balonlar ile süslendi. Alanı dolduran kadınların yöresel kıyafetleri dikkat çekti. Öte yandan kadınlar alana "Leyla Güven'in talepleri taleplerimizdir", "Tecridi kıralım faşizmi yıkalım", "Jin li ber xwe didin" ve "Kadınlar grevde" pankartları eşliğinde giriş yaptı. Kadınlan göğüslerinde Leyla Güven fotoğrafları taşıdı. Bahar Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Koma Erbane Grubu'nun yanı sıra Koma Sor Jiyan'ın stranları eşliğinde kadınlar halaylar çekti. Miting boyunca kadınlar, "Kadınlar özgürlük için direnişte kadınlar grevde" sloganını attı. "Jin jiyan azadî", "Leyla Güven ru me ta me ye" sloganlarını atan kadınlar, yediden yetmişe kadınların doldurduğu alanda engelli bir çocuğu ile alana gelen bir kadın miting boyunca çocuğunu sırtında taşıması dikkat çekti.
 
Etkinlik kadın mücadelesinde yaşamlarını yitirenler adına yapılan saygı duruşunun ardından başlarken sahneye ilk olarak 8 Mart Tertip Komitesi çıkarak halkı selamladı.
 
'SANDIĞA KADININ RENGİNİ VERECEĞİZ'
 
Ardından Batman Belediyesi Eşbaşkan adayı Songül Korkmaz halkI seslendi. Leyla Güven'in yoldaşları olduklarını ifade eden Korkmaz, "İyi ki biz kadınlar Leyla Güven'in yoldaşlarıyız" dedi. 31 Mart'ta sandığa kadının renginin yansıyacağını söyleyen Korkmaz, "Kadının duruşu ve bakış açısı ile Batman'ı kadın kenti haline getireceğiz. Bizler hazırız sizler de hazır mısınız?" sorusuna kitle hep bir ağızdan "Evet" cevabını verdi. Batman Belediyesi'ne kayyum atanmasının hemen ardından ilk olarak kadın kurumlarının kapatılmasını hatırlatan Korkmaz, "31 Mart sonrasında kadın kurumlarını Batman'ın her yerinde güçlendirerek yeniden açacağız" diyerek konuşmasına son verdi.
 
'KADINLARI BİTİREMEZLER'
 
Daha sonra HDP Milletvekili Remziye Tosun, kadınlara seslendi. PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek konuşmasına başlayan Tosun, tecridin kadınlar tarafından yıkılacağını vurguladı. Tosun, "Nasıl ki ağırlaştırılmış tecrit Abdullah Öcalan ve Türkiye üzerinde var ise o tecrit ile şehirlerimizi yıktılar. Nasıl ki Taybet Ana, Fatma Anayı katletmelerine rağmen kadınları bitiremediler ise ne yaparlarsa yapsınlar kadınların mücadelesinden alıkoyamacaklar" dedi.
 
HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran kitleye seslendi. Konuşmasına tecride dikkat çekerek başlayan Başaran, "Nasıl ki ağırlaştırılmış tecrid bugün devam ediyorsa bu alanda etrafımızdaki binlerce polis, sahnedeki polis kameraları ile kadınlar üzerinde de tecrit uygulamaya çalışıyorlar. Korkuyorlar aslında. Korksunlar çünkü kadının mücadelesi kazanacak" diye kaydetti.
 
Konuşmaların ardından sanatçı Pınar Aydınlar "Herne Peş" marşıyla alanı çoşturdu. Aydınlar daha sonra Leyla Güven'e ithafen "Leyla" türküsünü seslendirdi. Miting, "Leyla Güven onurumuzdur", "Biji berxwadane zindanan" sloganları eşliğinde çekilen halaylar ile sona erdi.