20 Nisan 2024 Cumartesi

'Başörtüsü meselesini seçim malzemesi yaptırmayacağız'

Temel bir insan hakkı olan başörtüsünün herhangi bir anayasal güvenceye ihtiyaç duymadığını belirten Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, hem iktidarın hem de ana muhalefetin bu konuyu seçim malzemesi yapmak istediğini kaydetti. Kadınlar, HDP ile birlikte tüm alanlar anayasaya teklifinin geri çekilmesini sağlayacaklarını ve tek adam rejimine son vereceklerini söyledi.

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, başörtüsü meselesinin iktidar tarafından seçim malzemesi yapılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti. HDP İzmir İl Örgütü'nde yapılan açıklamada kadınlar ayrımcılığa ve kutuplaşma siyasetine geçit vermeyecekerini kaydetti.

Aylin Aker, Meryem Gülbudak, Yıldız Tekgür, Nihal Gür Akyıldız, Sevgi Akgül, Pervin Rollas Erten'in sırayla okuduğu açıklamada "Kadın bedeni, giyimi kuşamı kadınların taleplerinden bağımsız olarak seçim sürecinin malzemesi haline getirilerek maniple edilmesine izin vermeyeceğiz. Kadın, LGBTİ+ ve çocuk haklarına, toplumsal cinsiyet eşitliğine, din ve vicdan hürriyetine bakış açısı evrensel insan haklarıyla açıkça çelişen iktidarın anayasaya teklifinin geri çekilmesini sağlayacağız ve tek adam rejimine son vereceğiz. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen iktidarın başörtülü ya da başörtüsüz kadınlara sunabileceği hiçbir hak ve özgürlükten bahsedilemez. Bu sözleşmenin teminatı mücadelemizdir diyen kadınların iradesini selamlıyor, İran'dan yükselen kadın çığlığını hep birlikte büyütüyoruz: Jin, Jiyan, Azadi" denildi.

Başörtüsü hakkının temel bir insan hakkı olduğunu belirten kadınlar herhangi bir anayasal güvenceye ihtiyaç duymaksızın korunmasının zorunlu olduğunu kaydetti. "Ana muhalefet partisi başkanının bu hakkın anayasal güvence altına alınması amacıyla meclise kanun teklifi verecekleri açıklamasını insan hakları açısından sorunlu görüyoruz" diyen kadınlar, bu konunun seçim malzemesi yapılacağını hatırlattı.

İstanbul Sözleşmesi'nden tek bir kişinin kararı ile hukuka aykırı olarak çekilen iktidarın, başörtülü ya da başörtüsüz kadınlara sunabileceği hiçbir hak ve özgürlükten bahsedilemeyeceğinin altını çizen kadınlar, "Başörtüsü de dahil olmak üzere Türkiye'nin tarihsel sorunları oy kaygısına malzeme yapılacak meseleler değildir. Türkiye toplumu ve biz kadınlar, ne geçmişin restorasyonuyla sınırlı bir siyasal ufka, ne de totaliter rejime mahkûm değiliz. Yeşil Sol Parti olarak, bileşeni olduğumuz HDP ve tüm demokrasi güçleri ile birlikte, dünden bugüne mücadelesini yürüttüğümüz eşitlikçi ve özgürlükçü üçüncü yolu Türkiye'nin ikinci yüz yılına hakim kılarak, demokratik bir anayasayla taçlandıracağız. Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi olarak kadın ve LGBTİ+ örgütleriyle omuz omuza yürüyerek, toplumun her kesiminin sürece dahil olmasını sağlayacak, mecliste, sokakta ve yaşamın tüm alanlarında sesimizi, sözümü yükselterek anayasaya teklifinin geri çekilmesini sağlayacak ve tek adam rejimine son vereceğiz" dedi.