27 Kasım 2025 Perşembe

Basmane çukurunun yapılaşmaya açılmasına tepki

İzmir'de ekoloji örgütleri, tarihi bölge olarak bilinen Basmane çukurunun yapılaşmaya açılmasına karşı eylem yaptı. Açıklamada, "Söz, yetki, karar İzmir halkının" denildi.

İzmir'de ekoloji örgütlerinin çağrısı ile Basmane çukuru olarak bilinen tarihi bölgenin yapılaşmaya açılmasına tepki gösterildi. Basmane çukuru önünde yapılan açıklamanın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) binasına yüründü. "Basmane çukurunda gökdelen istemiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Söz, yetki, karar İzmir halkının", "Basmane çukuru halkındır, halkın kalacak" sloganları atıldı. 

Basın metnini okuyan İlker Kahraman, halka ait Basmane çukurunun sermayeye teslim edilerek kamu yararının ihlal edildiğini belirtirken, Basmane çukurunda AVM gibi ticari merkezli yapıların yapılmasını kent suçu olarak gördüklerini söyledi. Basmane çukurunun İzmir halkına ait olduğunu belirten Kahraman, "Söz ve kararların şeffaf olarak İzmir halkının onayına sunulması gerekmektedir. Geçmişte hukuksuz bir şekilde sermayeye devredilen Basmane arazisi tapusunun iptal ettirilerek, tamamı İzmirlilere ait olan arazinin tekrar İzmir halkına döndürülmesinin sağlanmasını talep ediyoruz. Buradaki kamu hissesinin sermayeye devredilmesini kabul etmiyoruz. Devam eden Tapu devri iptal davasının sonucunun olumlu olmasını ve parselin tekrar kamuya devredilmesini bekliyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından kitle Basmane çukurundan yürüyüşe geçerek Kültürpark içindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) binasına yürüdü. Kitle, kararın iptali için belediye başkanlığına hazırladıkları dilekçeyi sundu.