19 Nisan 2024 Cuma

Basın özgürlüğü Meclis gündeminde

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne ilişkin açıklama yapan HDP Van Milletvekili Tayip Temel, AKP iktidarı döneminde basına yönelik baskıların giderek arttığına dikkat çekti. Temel, bu baskılar nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, iktidarın basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskısının günden güne arttığına dikkat çekti. Temel, bu baskıların sona erdirilmesi, Anayasal güvence altında olan "haber alma hakkı"nın ihlal edilişinin yarattığı sorunların tespit edilmesi, basın özgürlüğü üzerindeki baskılar nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün tarihini hatırlatan Temel, Türkiye'de ifadenin suç sayılmasının ve sansürün tarihinin, çok eskilere dayansa da AKP iktidarının tüm muhalif basın üzerindeki baskısını çeşitli yöntemlerle arttırdığına dikkat çekti.

'KHK'LER İLE BASIN NEFESSİZ BIRAKILMAK İSTENMİŞTİR'
Temel, "OHAL döneminde çıkarılan KHK'ler ile basın, adeta nefessiz bırakılmak istenmiştir. Özgür Gündem, Azadiye Welat gazeteleri ve Dicle Haber Ajansı (DİHA) ile Jin Haber Ajansı'nın (JİNHA) yanı sıra 179 medya kuruluşu KHK'ler ile kapatılmıştır. Bugün ise mevcut iktidar basın üzerindeki baskısını gözaltı ve hapis cezaları ile sürdürmektedir. 7 Aralık 2020 tarihinde KHK ile kapatılan İMC TV'nin program koordinatörlüğünü yapan gazeteci Ayşegül Doğan'ın gazetecilik faaliyetlerinin suç sayıldığı davada Ayşegül Doğan'a 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmiştir" dedi. 

Helikopter işkencesinde yaşamını yitiren Servet Turgut'u ve olayda ağır yaralanan Osman Şiban'ın yaşadığı hakikatleri kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala'nın 09 Ekim 2020 tarihinde tutuklandığını hatırlatan Temel, 24 kasım'da ise Mezopotamya Ajansı muhabiri Dindar Karataş, 5 Ocak 2021 tarihinde ise yine Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Aslan'ın da yaptığı haberler nedeniyle tutuklandığına dikkat çekti.

'2020 YILINDA 24 GAZETECİ TUTUKLANDI'
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2020 Yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre 79 gazeteci gözaltına alınmış, 24 gazeteci tutuklanmış, 19 gazeteci saldırıya uğradığın dile getiren Temel, şu verilerle devam etti: "17 gazeteciye kötü muamelede bulunulmuş ve ajanlık dayatılmış,12 gazetecinin haber takibi engellenmiş, 54 gazetecinin hakkında soruşturma açılmış, 53 gazeteci hakkında dava açılmış, 43 gazeteciye 150 yıl 15 gün hapis, 56 bin 310 TL para cezası verilmiştir. Rapora göre 539 gazetecinin toplamda 231 dosya ile yargılaması devam etmektedir. Ayrıca ilan cezası verilen gazete sayısı 8’dir. İnternet erişim engeli konmuş 1960 haber ve 145 internet sitesi bulunmaktadır. Rapora göre işine son verilen gazeteci sayısı ise 6’dır. Öte yandan yayın hayatına 30 Kasım'da başlayan ve HDP grup toplantısını yayımladığı için baskı gördüğü öne sürülen Olay TV 25 Aralık 2020 tarihinde kapanmıştır. İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un kanalın sahibi Cavit Çağlar'a bir isim listesi gönderdiği ve yeniden yapılanma talep ettiği iddiası Olay TV’nin kapatılma nedenini güçlendirmektedir. Tablo böyle iken Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 2020 yılı Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye’nin 180 ülkenin yer aldığı basın özgürlüğü listesinde 154’üncü sırada yer almasına şaşırmamak gerekmektedir."

Temel, gazetecilerin maruz kaldığı baskılar sonucu ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi ve Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün sağlanması amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulmasını istedi.