2 Mayıs 2024 Perşembe

Basel'de Kayıplar Haftası eylemi

Basel'de Cumartesi Annelerine destek için Claraplatz Meydanında destek eylemi yapıldı.
İsviçre'nin Basel kentinde Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) öncülüğünde 17- 31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla 739. haftasına giren Cumartesi Anneleri eylemine destek için Claraplatz Meydanında eylem yapıldı.
 
Türkiye'de 27 Mayıs1995'te İstanbul Galatasaray Lisesi önünde kayıp yakınları tarafından her Cumartesi kayıplarının akıbetini sormak ve sorumluların yargılanmasını talep etmek için başlatılan eylem 739. haftasına girdi.
 
"Anaların öfkesi, katilleri boğacak" şiarıyla düzenlenen eylemde barış anaları tarafından beyaz tülbent takılarak hem Cumartesi Annelerinin eylemi sahiplenilirken hem de Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevi yapan tutsakların annelerine uygulanan şiddeti protesto etti.
 
"Kayıplara son" pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşınırken kayıplara işkenceyi temsil eden ayakkabılar sergilendi.
 
ICAD adına yapılan basın açıklamasında "Cumartesi Annelerine yönelik saldırılar ve engeller, Erdoğan diktatörlüğünün toplumsal muhalefete yönelik baskıları, işkenceleri, katliamları, demokratik hakların gasp edilmesi ve tecrit. Bundan dolayıdır ki, HDP milletvekili Leyla Güven'in 7 Kasım 2018'de PKK Lideri Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması amacıyla başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi yurtsever ve komünistlerin katılımıyla sürmektedir. 30 tutsak süresiz açlık grevini ölüm orucuna çevirmiş bulunuyor. Kritik bir aşamaya gelmiş bulunan açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde daha fazla ölümler yaşanmadan, talepleri kabul edilmelidir. Tecrit bir insanlık suçudur ve derhal kaldırılmalıdır" denildi.
 
Almanca bildirilerin okunmasının ardından eylem "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarıyla sonlandırıldı.