27 Nisan 2024 Cumartesi

Basel'de kadınlara polis saldırdı, gözaltında çıplak arama işkencesi uygulandı

Basel'de polisin tüm saldırı ve engellemelerine rağmen sokakları terk etmeyen kadınlar 25 Kasım'da erkek devlet şiddetine isyanı yükseltti. Miting sonrası ZORA ve SKB üyesi kadınlar gözaltına alınırken, gözaltında çıplak arama işkencesine maruz kaldı. Gözaltına alınan 2 kadın bırakılırken SKB üyesi Bircan Erzurumluoğlu hala gözaltında tutuluyor ve hakkında bilgi verilmiyor.

İsviçre'nin her yerinde kadınlar erkek egemenliğine, erkek-devlet şiddetine karşı sokaklardaydı. Kadınların iradesine tahammül edemeyen polis, yürüyüş başlamadan Theaterplatz'da bulunan kadınların önünde hızla barikat kurarak olası yürüyüşü engellemeye çalıştı.

Engeli yok sayan ve yürüme kararlılığı gösteren kadınlara polis, biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Kadınlar saldırıya sloganlarla yanıt verdi. Tüm saldırılara rağmen farklı noktalardan eylem alanına akan kadınların önüne Hirscheneck'in tekrar barikat kuruldu.

Barikatın kurulduğu yerde kadınlar slogan ve halaylarla öfkelerini ve kararlılıklarını haykırdılar. Hirscheneck'de akşama kadar devam eden mitingde yapılan konuşmalarda İsviçre'de, Avrupa'da ve dünyada yaşanan kadın cinayetleri, şiddet ve baskıları dile getirdiler. İran'da Jina Mahsa Amini, Rojava'da işgalci, sömürgeci  faşist Türk devletinin bombardımanlarında katledilen kadın ve çocukların yaşadıkları, savaşın derhal durdurulması çağrısı yaptılar.

Mitingin ardından genç kadın örgütü ZORA ve Sosyalist Kadınlar Birliği'inden (SKB) üç kişi polisin keyfi kimlik kontrolüne direnmesi üzerine gözaltına alındı.

Gözaltılara ilişkin açıklama yapan Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) İsviçre ve İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF), kadınların gözaltında çıplak arama işkencesine uğradığını duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Gözaltına alınan üç arkadaşımızdan ikisi 2 saat sonra serbest bırakılırken SKB üyesi Bircan Erzurumluoğlu arkadaşımız ise halen göz altında tutuluyor. Polis, gözaltına aldığı Bircan Erzurumluoğlu ile ilgili  hiçbir bilgi vermiyor. Arkadaşımıza tercüman, telefon hakkı tanınmıyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününde kapitalist erkek egemen devletin şiddetine maruz kalmamız kabul edilemez. Bu saldırıları kınıyoruz. Bircan Erzurumluoğlu'nun derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) İsviçre ve AVEG-KON'a bağlı İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) olarak kadın özgürlük mücadelesine dönük bu saldırıların dünyada,  Avrupa'da, İsviçre'de büyüyen kadın isyanlarının büyümesini bastırmaya dönük saldırılar olduğunu biliyoruz. Kadın mücadelesi yürüten kadınlar asla yalnız kalmayacak. Bircan Erzurumluoğlu'nun yanındayız! Bircan Erzurumluoğlu  derhal serbest bırakılsın! Yaşasın kadın dayanışması! Jin iiyan azadi!"