20 Nisan 2024 Cumartesi

Başaran'dan iktidara: Çocuk istismarı suçuna ortaksınız

İsmailağa Cemaatinde yaşanan çocuk istismarına ilişkin konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, iktidarın çocuk düşmanı politikalarının bu vakaları artırdığını söyledi. Çocuk istismarının yalnızca yüzde 5'inin kamuoyuna yansıdığını kaydeden Başaran, iktidarın istismarı gizlediğini ekledi. Aile Bakanlığının bu suça ortak olduğunun altını çizen Başaran, çocuk istismarına karşı mücadeeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Kadın Grubu, İsmailağa Cemaatinde yaşanan çocuk istismarına ilişkin Meclis'te açıklama yaptı. Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidarın cinsel istismarı normalleştiren politikalarının vakaları arttırdığına dikkat çekti.

Birkaç yıl önce Ensar Vakfında çocukların istismara uğradığını ve Dönemin Bakanının denetim yapmamalarına ilişkin hesap vermesi gerekeceğine "bir kereden bir şey olmaz" diyerek istismarı savunduğunu hatırlattı. Kamuoyunun günlerdir bu konuyu tartışmasına rağmen Aile Bakanının üç gündür sessiz olduğunu söyleyen Başaran, "Daha önce neyi beklediniz, kamuoyuna yansımadan önce de göreviniz değil mi davaya müdahil olmak? Öncesinde bu yurtlarda, vakıflarda ve okullarda çocukların istismara uğramasını; sokaklarda, evlerde, istismara uğramasını engellemekten sorumlu değil misiniz? Ama hayır, iktidar politik bir tavır olarak bu meselelerinin üstüne gitmiyor. Hatta bunu normalleştirdiklerini biliyoruz. İktidarın söylemleri, basının bu konuda tavrı ve yargının bu konudaki duruşu ülkedeki istismar vakalarını her geçen gün biraz daha fazla artırıyor" dedi.

2012 yılından beri Adalet Bakanlığının çocuk istismarına ilişkin verileri kamuoyu ile paylaşmadığına dikkat çeken Başaran, İHD'nin 2018 raporuna göre bu ülkede istismar vakalarının sadece yüzde 5'inin açığa çıktığını yani yüzde 95'nin gizlendiğini belirtti. Başaran iktidarın istismarların kamuoyuna yansımasını engellediğinin altını çizdi.

Bu konu ile ilgili şu anda ortak bir komisyon kurulması için Meclis'te bir tartışma yürütüldüğünü aktaran Başaran, "Bu olumlu bir gelişme ama biz bu komisyonun gerçekten işlemesi gerektiğini de düşünüyoruz. Çünkü Meclis bünyesinde defalarca komisyonlar kuruldu ama bu komisyonlar gereğini ve işlevini yerine getirmedi" ifadelerini kullandı.

Başaran, şöyle devam etti: "Aile Bakanı'na bir kez daha sesleniyoruz: Bu suça ortaksınız. Failleri açığa çıkartmadıkça, cezasızlıkla ödüllendirdikçe, bunun karşısında hakiki bir tutum almadıkça bu suça ortaksınız. 'Erken yaşta evlilik' adı altında Meclis'e çocukların istismarının önünü açan yasal düzenlemeler yapmaya çalışmakla bu suça ortaksınız. '6, 7, 10 yaşındaki çocuklar evlenebilir' diyen kişiler hakkında ifade özgürlüğü diyerek takipsizlik veren savcılar ve hakimler siz de bu suça ortaksınız. Bu kadar suç ortadayken bu dosyada henüz hiç bir tutuklama kararı vermeyen hakimler, bu suça ortaksınız. Sessiz kalan herkes, bu suça ortaksınız. Bütün kadınlara ve demokratik kamuoyuna sesleniyoruz: Bu suça ortak olmayalım. Mücadelemizi daha da büyütelim. Bu kişiler hesap verene kadar, çocuklar gerçekten özgür bir yaşam yaşayana kadar, güvenli bir ortamda yaşam yaşayana kadar mücadelemize devam edelim. Bu mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyoruz."