4 Mayıs 2024 Cumartesi

Başaran'dan iktidara: Bütce görüşmelerinde daha fazla kadının sesini duyacaksınız

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, Hill Otel'de gerçekleşen basın toplantısında bütçe görüşmelerinde daha çok kadınların sesini duyuracaklarını dile getirdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Taksim'de ki Hill Otel'de Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe çalıştayı düzenliyor. İki oturum halinde gerçekleşen çalıştayın birinci oturumunda "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme: Bütçe yapım sürecini ve bütçeyi bir bütün olarak toplumsal cinsiyete duyarlı hale nasıl getirebiliriz?" başlığı ele alınacak. Talep ve önerilerin yer alacağı ikinci oturumda ise kadına yönelik şiddet, sosyal hizmetlere erişim, sosyal yardımlar, istihdam, eğitim, sağlık, adalete erişim, hapishaneleri, "Sığınma rejimindeki kadınlar" ve yerel yönetimler alanında tartışmalar yürütülecek.

Çalıştayda katılımcı olarak katılanlara Bütçeden Hakkımızı İstiyoruz başlığıyla, bütçeye dair taleplerin yer aldığı kitapçık dağıtıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını ise HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran yaptı.

İktidarın hazırlamış olduğu bütçede toplumun ve kadınların dikkate alınmadığını vurgulayan Başaran, kadınların önerileri ve taleplerini dinlemek istediklerini belirtti. Başaran, "İktidar kadınların ve toplumun önerisini almadan bu bütçeyi hazırlıyor. Kendi ihtiyaçlarına göre her yıl bütçe yapıyor ve Meclis'ten geçiriyor" dedi.

Bu yıl çalıştayın ikincisini düzenlediklerini belirten Başaran, "Bir kampanya gerçekleştirdik emekçi kadınlarla fabrikalarda çalışan kadınlarla farklı kimliklerden ayakta durmaya çalışan kadınlarla bir araya geldik. Gördük ki iktidar siyasetini yürütürken en derin yoksulluğu kadınlara yaşatıyor. Bu yoksulluğun artık kadınları nefessiz bıraktığını gördük. Nasıl bir çözüm üretebiliriz,  kadınların sesini nasıl yansıtabilirizi kadınlarla tartışarak buraya getirdik. AKP iktidarı son 6 yılda savaşa ayırdığı bütçeyi yüzde 86 arttırmış. İktidar kamunun kaynaklarının büyük bir kısmını savunma alanına yatırmış. Kadınlar neredeyse bütçenin içinde yok" ifadelerini kullandı.

Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçenin yalnızca belli bir alanda kadınlara bütçe ayrılması olarak görmediklerini ifade eden Başaran, şöyle devam etti: "Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe aslında bütün kalemlerde kadına ve kadının ihtiyaçlarına, toplumun ihtiyaçlarına göre bütçe yapılmasını içeriyor. Yani eğitimden, sağlığa, kültürden, sanata yaşamın bütün alanlarında bütçe çalışmaları yürütürken kadını da gören bir şeklide bütçelemenin yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Erkek bütçe ranta, savaşa ve talana ayrılıyor. Kadına, topluma, yoksula, emekçiye göre nasıl bir bütçenin yapılması gerektiğini konuşacağız."

Bütçenin yalnızca bütçe tartışmaları döneminde değil, sonrasında da tam ve etkin bir şeklide takip edilmesinin elzem olduğunun altını çizen Başaran, "Görüyoruz ki aslında bizim bütçemiz çetelere, mafyalara neredeyse toplumu daha fazla savaşa sürükleyen alanlara aktarıldığını görüyoruz. Bütçeleme çalışması sonrası takibinin şeffaf olmadığı için bu bütçelerimiz belli bir kesime rantı için kullanılan bir duruma gelmiş" diye konuştu.

Bütçenin şeffaf olması gerektiğini vurgulayan Başaran, kadınlara yönelik şiddet ve katliamın cins kırımı boyutuna geldiğini belirterek, katliam ve şiddetin önlenmesi için daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini dile getirdi. Başaran, "Eğer bir bütçe yapılıyor ve halk için kadınlar için yapıldığı gibi bir izlenim yansıtılmak isteniyorsa muhatapların sözünün yanıtlanması önemli. Buradan aldığımız tüm talepleri, bütçe görüşmelerinde kadınların talepleri tam da şuanda ifade ettikleri şeyleri aktaracağız. Kadınlar kendileri için daha duyarlı bir bütçe istiyor. Bütün burada konuşulanları Meclis'te sizin sesiniz olarak yansıtacağız. Bu bütçe görüşmelerinde daha fazla kadınların sesini, kendi sesinizi duyacaksınız" dedi.

Başaran'ın konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti.