24 Nisan 2024 Çarşamba

Başaran: Yeni adli yıl gerçek adalete vesile olsun

Yeni adli yılın açılışına ilişkin açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Yeni adli yılın gerçek adalete vesile olmasını temenni ediyoruz" dedi.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, adli yıl açılışına ilişkin açıklama yaptı.
 
Başaran, "Ne yazık ki, son yıllarda iktidarıın denetimine ve yönetimine mahkum edilen yargıdan adalet beklemek, tarafsız ve bağımsız davranmasını görmek imkansız hale gelmiştir. Tek kişi yönetimi ile birlikte tüm yargı kurumları Saray tarafından dizayn edilmekte, yargı mensupları, iktidara itaat koşulu ile istihdam edilmektedi" dedi.
 
İddianame olmaksızın devam eden tutukluluk halleri, gerçek kanıt ve kanaate dayanmayan suçlamalar ve göz ardı edilen yasalar, yargının aslında iktidarın çıkarlarına göre şekillendirildiğinin kanıtı olduğunu vurgulayan Başaran, "İktidarın çıkarları ile örtüşmeyen kararlar alan yargı mensupları görevden alınarak, yasalar ile örtüşen kararlar alabilecek diğer yargı mensuplarına da gözdağı verilmektedir" diye kaydetti.
 
Halihazırda onlarca avukatın cezaevinde bulunması, yüzlercesinin ise temsil ettikleri müvekkiller nedeniyle yargılandığı bu süreçte, savunmaya da ağır hasar verildiğini belirten Başaran, "Gazetecilerin, aktivistlerin, siyasetçilerin akıl almaz iddianameler ile cezaevlerinde tutulduğu bu dönemde, yeni adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde yapılıyor olması da gelecek dönem için bizlere oldukça açık ipuçları sunmaktadır" dedi.
 
Milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, il ve ilçe eşbaşkanları, üyeleri ve destekçileri Saraydan gelen talimat ve emirlerle tutuklanan bir parti olarak, yargının maşa edilmesi ile gerçekleşen bu saldırıların kendilerini yıldırmadığını, aksine güçlendirdiğinin altını çizen Başaran, "İşçiye, emekçiye, demokratik haklarını talep eden herkese gerçek adalet sağlanana değin, güçlü bir şekilde adil bir yargı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm avukatlara ve gerçek adaletten yana olan yargı mensuplarına adalet dolu bir adli yıl dileriz" diye belirtti.