19 Mayıs 2024 Pazar

Başaran: Tehdit altındaki kadınlar için acil eylem planı hazırlanmalı

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Genel Merkezi'nde gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Başaran, infaz yasasıyla birlikte salıverilen erkekler nedeniyle kadınların tehdit altında olduğunu belirterek acil eylem planı hazırlanması çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partisinin genel merkez binasında gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Mahmur Mülteci Kampı'na yönelik TSK bombardımanında yaşamını yitiren 3 kadın için başsağlığında bulunan Başaran, saldırıyı kınadı. 

Türkiye'de koronavirüs salgının başladığı bir ay içinde 30 kadının katledildiğini söyleyen Başaran, "Uyarılara rağmen önlem almayanlar bundan sorumludur. Bakın kadına yönelik şiddet pandemi sürecinde yüzde 38 artış göstermiş. İstanbul Emniyetine intikal eden vakalar bunlar, birçoğunun intikal etmediğini de biliyoruz" dedi. 

HSK'nın verdiği kararla 6284 işlemez duruma getirildiğini hatırlatan Başaran "Kadınlar karakola başvurduğunda herhangi bir önlem alınmıyor" dedi. 

Birçok kadının sesini ulaştıramadığı için erkek şiddeti ve ölümle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Başaran kadınlara seslendi:  

"Mekanizmalar işletilemez duruma getirilmiş olabilir ama ALO 183 hattını ve 6284'ten kaynaklı haklarınızı kullanmaktan, karakola başvurmaktan vazgeçmeyin. Siz bu mekanizmaların işletilmesi için ısrarcı olun, biz HDP Kadın Meclisi olarak sürecin takipçisi olacağız, sizi yalnız bırakmayacağız. Evlerin içerisinde, Korona günlerinde kendinizi güvensiz hissetmeyin. Koronada biz kadınlar hep beraber güçlüyüz. Biz birbirimizin güvencesiyiz. Bizi güvencesiz bırakmalarına izin vermeyeceğiz."

'ERKEKLER CEZAEVİNDEN ARAYIP 'BEN ÇIKIYORUM ŞİMDİ NE YAPACAKSIN' TEHDİDİNDE BULUNUYOR'
Meclis'ten geçen infaz düzenlemesi yasasıyla kadına ve çocuklara yönelik suçların affedildiğini kaydeden Başaran konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu düzenleme ile beraber, binlerce kadın günlerdir bize ulaşıyor. 'Kendimizi tehlikede hissediyoruz. Bizi darp edenler, tehdit edenler, şantaj yapanlar, kaçırıp hürriyetimizden mahrum bırakan erkekler cezaevinden arayıp 'ben çıkıyorum şimdi ne yapacaksın' tehdidinde bulunuyor' diyorlar. 

"Bakın onlarca kadın şu anda sosyal medyada elindeki imkanlarla çığlık çığlığa 'kendimizi güvende hissetmiyoruz' diyor. Bunlardan bir tanesi Zeliha Erdemir. Bu bir örnek ama biz binlerce kadının bu durumda olduğunu çok iyi biliyoruz. 33 yaşında, 7 yaşında bir çocuğu var. Eski eşi kendisine şiddet uyguladığı için 6 kez tutuklanıp bırakılmış. Bakın bir erkek bir kadına şiddet uyguluyor, 6 kez tutuklanıyor ama 6 kez tutuklandıktan sonra yine serbest bırakılıyor. Bu erkek kadını çocuğun önünde darp ediyor, bu erkeğe kadını darp ettiği için elektronik kelepçe takılıyor, elektronik kelepçeyi parçalıyor ve tekrar tutuklanıyor. 3 aydır tutuklu ama tahliye edilecek. Şu anda Zeliha büyük bir kaygı da duyuyor. Hatta sadece Zeliha'yı tehdit etmiyor. Zeliha'nın avukatını da tehdit ediyor.

Buradan sadece erkekleri suçlu görmediğimizi belirtiyoruz. Daha öncede söyledik, kadına yönelik şiddet politiktir. Bu AKP iktidarın siyasetinden bağımsız değildir. Bakın buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Herhangi bir kadının yaşayacağı en ufak bir saldırının faili sadece erkekler değildir. Bu kanuna el kaldıran, evet oyu veren tüm milletvekilleri bu cinayetlerin birebir sorumlusudur. Önümüzdeki günlerde çıkabilecek herhangi bir olumsuzlukta bu kanuna 'evet' diyen, bu kanuna zemin hazırlayan, erkekleri cesaretlendirip teşvik eden AKP - MHP milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Fail olarak yargılanmaları için, teşvik eden, cesaretlendiren olarak yargılanmaları için HDP'li kadınlar olarak gidip suç duyurusunda bulunacağız."

'CEZAEVLERİNDE ÇIKACAK CENAZELERİN SORUMLUSU AKP VE MHP İKTİDARIDIR'
Kadınlara karşı suç işleyenler tahliye edilirken, binlerce siyasetçi ve aktivist kadının hapishanelerde olduğunu hatırlatan Başaran, hapishanelerde 74 ağır hasta tutsak kadın olduğunun altını çizdi. Başaran Cezaevlerinde çıkacak cenazelerin sorumlusu AKP ve MHP iktidarıdır. Kişileri özgürlüğünden hukuksuz bir biçimde yoksun bıraktınız ama bir taraftan da ölümle yüz yüze bırakarak ıslah çalışmanızın bir parçası haline getiriyorsunuz" diye konuştu. 

Kadınların mücadelesinin korona günlerinde de devam edeceğini vurgulayan Başaran, "Kadınlar cezaevlerinde de evlerinde de Korona günlerinde de mücadelesine devam edecek. Kadınları tutsak ederek, kadınları ölümle yüz yüze bırakarak, kadınların geri adım atmasını sağlayamayacaksınız. Biz kadınlar çok zor koşullarda mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz" dedi.

'KADINLARI KORUMAK İÇİN ACİL EYLEM PLANI AÇIKLANSIN'
Sokaklara salınan faillere karşı acil eylem planının açıklanmasını isteyen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Buradan iktidara, özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bir kez daha sesleniyorum. Sürekli bir şekilde 'evde kalın' çağrısı yapmasına rağmen kadınları koruyacak tek bir önlemi almaması kabul edilemez. Eğer orada temsilen orada olduğunu ifade ediyorsa en kısa zamanda İnfaz Yasasıyla birlikte sokağa salınan failler karşısında kadınları korumak için acil eylem planı açıklamak zorundadır. 

"Kadınlar bu dönemde en fazla ekonomik şiddete uğramaktadır, en fazla yoksullaşan kesimdir. Kadınların ekonomik anlamda desteklenmesi için en kısa zamanda kadınlar için acil eylem planı açıklanmalıdır. Şu anda birçok kadın anadilinde sağlık hizmeti verilmediği için sağlık hakkını kullanamıyor. Özellikle kadınlar başta olmak üzere Kürdistan'da sağlık hakkını kullanamayan herkese anadilinde sağlık hakkı kullanması için acil eylem planı açıklanmalıdır. 6284, ALO 183, sığınma evlerinin kabulünü kolaylaştırmak için en kısa zamanda acil adımlar atılmalıdır. Kadınları şiddetten koruyacak önlemler ve mekanizmalar güçlendirilmelidir. En kısa zamanda acil eylem planlarını açıklamalıdır."