20 Mayıs 2024 Pazartesi

Başaran: Roboski kararı AİHM tarihinde utançtır

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, AİHM'in Roboski katliamı kararını Türkiye'yi aklama kararı olarak nitelendirdi.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AİHM'in Roboski kararına sert tepki gösterdi.
 
Yazılı açıklama yapan Başaran, AİHM'in dosya avukatlarının vekaletnamelerini süresi içerisinde sunmaması nedeniyle başvuruyu reddettiğini hatırlattı. 
 
"Tüm başvurucular için geçerli olmayan ve UYAP sisteminden ulaşılması mümkün olan iki eksik belgenin kabul edilmezlik kararına gerekçe yapılması hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hem de AİHM'in kendi içtihatları ile bağdaşmamaktadır" diyen Başaran, başvurucuların çoğu için AİHM'in elinde olmayan hiçbir bilgi ve belgenin söz konusu olmadığını kaydetti. 
 
Kararın AİHM tarihine bir utanç olarak yazıldığını ifade eden Başaran, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni aklama kararı olarak tarihe geçecek olan bu kararla AİHM, Roboski Katliamı'nı hukuki açıdan yok sayarak adalete olan güveni sarsmıştır. AİHM'in 7 yıldır yaşanan tüm hukuksuzlukları görmezden gelmesi, 2 günlük gecikmeyi gerekçe göstermesi izahtan varestedir. Bu katliam yüreklerde bir yaradır; bu karar da yarayı yeniden kanatmıştır" dedi. 
 
Başaran, AİHM'in siyasi otoritelerin ve devletlerin tahakkümünden çıkması ve kuruluş amacına, insan hakları hukukuna saygılı tutum alması gerektiğini sözlerine ekledi.