19 Nisan 2024 Cuma

Başaran: Biat etmeyeceğiz

Ankara merkezli yürütülen operasyon kapsamında 50 kadın hakkında verilen gözaltı kararına ilişkin açıklama yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidarın kadınlardan korktuğu için hedef aldığını kaydetti. Hiçbir güç karşısında geri adım atmayacaklarını, biat etmeyeceklerini söyleyen Başaran, tek bir kadın kalana kadar mücadelenin süreceğini belirtti. Demokratik kamuoyuna birlikte mücadele çağrısı yapan Başaran, "AKP-MHP savaş iktidarına, erkek devlete biat etmeyeceğiz" dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "örgüt üyeliği" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 kentte 50 kadın hakkında gözaltı kararı verildi. Tanık ve gizli tanık beyanlarına dayandırılan soruşturma kapsamında birçok kentte ev baskınları yapıldı, çok sayıda kadın gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, gözaltı saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 25 Kasım eylem ve etkinliklerine yönelik polis saldırısını ve işkenceli gözaltıları hatırlattı. Kadınların, "savaş istemiyoruz, eşit ve adil bir ülkede yaşamak istiyoruz" dediği için işkenceye uğradığını kaydeden Başaran, "Kadınlara faşizm uygulandı" vurgusu yaptı.

'İKTİDARIN KADINLARA ÇİZDİĞİ ÇERÇEVE BİAT'
Kadına yönelik şiddet uygulayan, kadınları katleden erkeklerin ellerini kollarını sallayarak dışarıda gezmeye devam ettiğini söyleyen Başaran, işkence sonucu intihara sürüklenen Garibe Gezer hakkında kovuştumaya yer yoktur kararı sonrası basına servis edilen işkence görüntülerine dikkat çekti. "Tüm kamuoyu gördü iktidarın kadınlar için çizdiği çerçeve biat edeceksiniz" diyen Başaran, 25 Kasım haftasında Kürt kadın hareketine mensup kadınlara, TJA'lılara yönelik gerçekleşen operasyonu da ekledi.

'KÜRT KADINLARI TOPLUMA MESAJ VERMEK İÇİN HEDEF ALINDI'
Başaran, "Biz bu senaryoyu daha önce çok gördük, yaşadık. Her sıkıştığında kadınları hedefleyen, kadın mücadelesini hedefleyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu süreçte onlarca dosya hazırlanabilir, açık-gizli tanık ifadeleri, itirafçı beyanları konabilir. İktidarın esas nedeni faşizm karşısında direnen kadınları sindirmek, mücadelesini bölmektir. Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanında kadınlar hedef alınıyor. Bugün özel olarak Kürt kadın hareketi hedef alındı ama Türkiye'deki kadın mücadelesine yapıldı, kendi özgürlüğüyle toplumu özgürleştirme iddiasında olan, toplumun öncülüğünü yapan kadınlar nezdinde topluma da verilen bir mesajdır; örgütlenmeyi, bir araya gelmeyin, mücadele etmeyin; bana, devlete, erkeğe biat edin diyorlar. Biat etmemizi istiyorlar" dedi.

'KADINLAR, BİZİM SAVAŞIMIZ DEĞİL DEDİĞİ İÇİN HEDEF ALINIYOR'
İktidarın kadına yönelik şiddetle, taciz, tecavüz ve kadın katliamlarıyla mücadele etmesi gerekirken, buna karşı çıkan kadınlara savaş açtığını kaydeden Başaran, "Savaşı derinleştirirken, savaşın en büyük faturasını kadınlara çıkarırken savaşa karşı mücadele eden kadınlar hedef alınıyor. Kadınlar, 'bu bizim savaşımız değil' dediği için hedef alınıyor" ifadelerini kullandı.

'KADINLARDAN KORKTUKLARI İÇİN HEDEF ALIYORLAR'
Başaran, iktidarın kadınlardan çok korktuğunun altını çizdi ve şöyle açıkladı: "Rojava'da, Kuzey Doğu Suriye'de kadınların öncülüğünde açığa çıkan model tüm dünya kadınlarına armağan edilen devrim, halkların, kadınların ortak umudu oldu. Ortak yaşam umudu haline geldiği için bu kadar kadın mücadelesinden korkuyorlar. İran'da molla rejimine karşı her türlü saldırıyı, her türlü yönelimi göze alarak 'jin, jiyan' sloganını Rojhilat'ta, İran'da yükselterek bütün dünyaya bir felsefe haline getirdikleri için hedef alıyor. Afganistan'da kadınların Taliban rejimine karşı biat etmediklerini gördüğü için hedef alıyor."

'TEK KADIN KALANA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Hiçbir gücün kadın mücadelesine geri adım attıramayacağının altını çizen Başaran, tek bir TJA'lı, tek bir HDP'li kadın, tek bir feminist, tek bir sosyalist kadın kalana kadar bu mücadelenin süreceğini de ekledi. "Biat etmeyeceğiz. AKP-MHP, kadın düşmanı savaş iktidarına biz geri adım attıracağız. Bu iktidarı biz ortadan kaldıracağız. Hiçbir güç önümüzde duramayacak ne polis barikatı, ne iktidarın saldırıları, ne siyasi soykırım operasyonları. Kadın arkadaşlarımızla omuz omuza mücadeleyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

DEMOKRATİK KAMUOYUNA ÇAĞRI: GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM
Başta kadınlar olmak üzere tüm demokratik kamuoyuna iktidarın bu oyununu bozma çağrısı yapan Başaran, "Bir araya gelerek, güçlerimizi birleştirerek, ittifak ve dayanışmamızı büyüterek bu iktidarı yerle bir edip yenisini kurabiliriz" dedi.

'GELECEĞİ BİZ KURACAĞIZ'
Yeniyi kurma iddiaları olduğunu hatırlatan Başaran; evde, sokakta, parlamentoda, fabrikada, her alanda mücadeleyi sürdüreceklerini de vurguladı ve ekledi: "Geleceği biz kuracağız."