25 Nisan 2024 Perşembe

Başaran: AKP-MHP ittifakı kadınlara yenilecek

Batman'da kadınların 25 Kasım eylemi, Türk devletinin işgal saldırılarının protesto edileceği gerekçesiyle yasaklandı. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, kadınlar olarak savaşın karşısında olacaklarını ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Başaran, "Barikatları yıkarak başaracağız, 'Jin, jiyan, azadî' diyerek özgür yaşamı kuracağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Batman'da basın açıklaması yaptı. 25 Kasım eylemine yönelik engelleye tepki gösteren Başaran, 25 Kasım'ın tarihini hatırlattı.

'BU SAVAŞ HALKIN SAVAŞI DEĞİL'
İktidarın Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarının protesto edileceği gerekçesiyle eylemlerin yasaklandığını hatırlatan Başaran, "Kadına yönelik şiddet, anti-demokratik uygulamalar, faşizm, yoksulluk AKP-MHP ittifakının savaş ve çatışma politikalarından bağımsız değildir. 2015 yılından bugüne ülkede adım adım faşizm kurumsallaştırılmaya çalışılıyor. Demokrasi namına ülkede hiçbir şey bırakılmayarak ülke zorla baskı ve zulümle yönetiliyor. Ülke bir polis devleti haline getirilmiş durumda. Anayasa, yasa, uluslararası sözleşmeler ayaklar altında. Bunu da ülkenin bekası ile açıklayan bir AKP-MHP ittifakı var. Biz biliyoruz ki bu, ülkenin bekası ve devletin bekası ile ilgili değil. Bu savaş halkın savaşı değil. AKP-MHP ittifakı Kürtler, kadınlar nerede özgürlükleri için bir adım atsa orayı hedef haline getiriyor" dedi.

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Kadınların savaşın karşısında olacağının altını çizen Başaran, "Mirabal Kardeşler diktatörlüğe karşı mücadele etti. Sakineler kadın özgürlük mücadelesini yürüttü, Seveler bu erk zihniyete karşı mücadele etti. Nagihan arkadaşımız kadın mücadelesi yürüttü. Erkek egemen zihniyetin bize dayattığı erkek tarih ve sosyal bilimler anlayışına karşı jineoloji ile yeni bir perspektif kazandıranların öncülüğünü yaptı. Sebahatlar bu ülkede eşbaşkanlık sistemiyle erkek egemenliğine karşı kadınların özgürlük mücadelesinin dönüşüm olduğunu gösterdi. Kadınlar, Kuzey ve Doğu Suriye'de dünyanın önünde duramadığı IŞİD'e karşı mücadele etti ve kadın devrimini gerçekleştirdi. Bugün de kadın özgürlükçü bir yaşam kuruyorlar. Kadınlar Rojhilat'ta, İran'da molla rejiminin yaşamlarına ve özgürlüklerine müdahalesine karşı en önde yer alarak 'Jin, jiyan, azadî' sloganıyla özgürlük mücadelesi veriyor. Kadınlar Şili'de Las Tesis danslarıyla 'bir kişi daha eksilmeyeceğiz' diyerek sokaklara çıkıyor. Kadınlar Afganistan'da Taliban rejiminin bütün hak gasplarına karşı mücadele etmekten vazgeçmiyor. Biz de burada, Batman'da TJA ve HDP Kadın Meclisi olarak mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz."

'BU İKTİDAR YENİLMEYE MAHKUMDUR'
Başaran şöyle devam etti: "Sabahat Tuncellerin, Gültan Kışanakların dediği gibi; biz en büyük kariyerimizi sizin saltanatınızı devirerek gerçekleştireceğiz. Ne barikatlarınız ne zor aygıtlarınız ne saldırılarınız kadınlara geri adım attıramayacak. Bugün de Türkiye'nin ve Kürdistan'ın her yanında yasaklar ilan etmişsiniz. Kadınlar vazgeçmeyecek. Dönüşümü biz yaratacağız. Kadın öncülüğünde özgür bir geleceği biz kuracağız. Sizin savaş siyasetinize karşı onurlu barış mücadelesinin öncülüğünü biz kadınlar yapacağız. Kürt sorununun çözümüne karşı demokratik çözümü biz kuracağız. Yenilecek bu iktidar, yenilmeye mahkumdur. Hiçbir çaba bu hakikati değiştiremez.

'KADINLARIN KORKMADAN SOKAĞA ÇIKACAĞI BİR ÜLKE İNŞA EDECEĞİZ'
İktidar, ayakta kalmak için tekrar savaş planlarını devreye koymuş. İktidar ayakta duramayacak, başarısız olacak. AKP-MHP ittifakı kadınların mücadelesine yenilecek. Biz geldiğimizde İstanbul Sözleşmesini yeniden yürürlüğe koyacağız. Biz geldiğimizde eşbaşkanlığı yaşamın her alanında uygulayacağız. Bu ülkede artık kadınların korkmadan sokağa çıkabileceği bir ülke inşa edeceğiz. Biz kadınlar geldiğimizde Kürt sorununu demokratik yöntemlerle çözeceğiz. Bütçeyi savaşa değil kadını koruyan mekanizmalara ayıracağız. Biz geldiğimizde kadın istihdamını artırmak için mücadele edeceğiz.

'JİN, JİYAN, AZADİ SLOGANIMIZ HER YERDE'
Selam olsun mücadele eden kadınlara. Şimdiden 25 Kasım'da her şehirde sokaklara çıkacak bütün yoldaşlarımıza ve kadın arkadaşlarımıza mücadelemizin ortak olduğunu bir kez daha söyleyip selamlıyoruz. Barikatları yıkarak başaracağız, 'Jin, jiyan, azadî' diyerek özgür yaşamı kuracağız. Yolumuz açıktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Buradan Rojhilat'a, Kuzey ve Doğu Suriye'ye, Şili'ye, Afganistan'a kadar 'Jin, jiyan, azadî' sloganımız her yerde yankılanacak. Yaşamı özgürleştireceğiz!"