25 Nisan 2024 Perşembe

Başaran: AKP cenazelere saygısızlığının hesabını verecek

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Cezaevlerindeki ölümlerin siyasi sorumlusu AKP iktidarı, tecrit hukuksuzluğunu şimdi de cenazeleri kaçırarak sürdürüyor" dedi. İktidarın cenazelere yönelik saygısızlığının hesabını vereceğini belirtti.
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve MYK Üyesi Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, açlık grevleri ve yaşamına son veren açlık grevi direnişlerinin cenazelerinin kaçırılarak defnedilmesine ilişkin açıklama yaptı. 
 
AKP'nin dayattığı tecridin sona erdirilmesi HDP Milletvekili Leyla Güven ve tüm hapishanelerdeki tutsakların süresiz dönüşümsüz açlık grevini sürdürdüğünü hatırlatan Başaran, "Yaşanan ölümlerin siyasi sorumlusu AKP iktidarı, tecrit hukuksuzluğunu şimdi de cenazeleri kaçırarak sürdürüyor" dedi. 
 
Başaran, Tekirdağ 2 Nolu Hapishanesi'nde yaşamına son veren Zülküf Gezen'in ardından, Gebze Hapishanesi'nde de yaşamına son veren Ayten Beçet'in de cenazesinin savcılık aracılığı ile ailesinden kaçırılarak gece Antep'e kaçırıldığını kaydetti. Başaran, Cenazeyi almak için İstanbul'a gelen ailenin Ankara'dan yeniden Antep'e dönmek zorunda kaldığını hatırlattı. 
 
Ayten Beçet'in de, Gezen gibi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve açlık grevlerine yönelik sessizliği protesto için yaşamına son verdiğini ifade eden Başaran, "Her iki ölümün sebebi de AKP iktidarının bütün ülkeyi tecride ve hukuksuzluğa sürükleyen politikalarıdır. İktidar ölümleri durdurmak yerine cenazeleri kaçırarak sorunu çözeceğini düşünüyor" dedi.
 
İktidarın işlediği suçlara yeni suçlar eklediğini söyleyen Başaran,  hapishanelerdeki insanların yaşam güvencesinin devletin sorumluluğu altında olduğunu vurguladı ve AKP iktidarının hiçbir biçimde bu sorumluluktan kurtulamayacağının altını çizdi.
 
Başaran, şunları kaydetti: "Bu hukuk tanımazlığı ve cenazelere yönelik bu tutumu en sert şekilde kınıyoruz. Her türlü kutsal ve dini değeri siyasi rant aracı haline getiren iktidar, bugün değilse yarın cenazelere yönelik bu saygısızlığın hesabını mutlaka verecektir.  
 
Biz ne bu insanların bir bir yitip gitmesine, ne de iktidarın bu konudaki suçlarını gizlemesine izin vereceğiz. Halkımızı bu ölümler karşısında seyirci kalmamaya çağırıyoruz."